Банкеръ Daily

Новини

Бъдещето на Шенген, противодействие на корупцията и киберпрестъпленията обсъжда Министерската конференция на Залцбургския форум

Бъдещето на Шенген, противодействие на корупцията и киберпрестъпленията обсъжда Министерската конференция на Залцбургския форум, съобщиха от пресцентъра на МВР. Министър Цветан Цветанов заяви при откриването на Министерската конференция на Залцбургския форум, че е убеден, че темите от днешния форум са изключително ползотворни и важни за ЕС. Конференцията се организира в рамките на Второто българско председателство на форума. Бъдещето на Шенген и граничното управление беше първата точка в дискусията на делегатите. Министър Цветанов изказа благодарност на еврокомисаря Сесилия Малмстрьом, на унгарското и полското председателство за активната им позиция по време на дебатите за членството на България и Румъния. Улесняването на свободното придвижване на гражданите е една от най-висшите ценности на ЕС, паралелно с него върви и гарантирането на сигурността ndash; подчерта българският министър. С разширяването на Шенгенското пространство нараства външното измерение на политиките за свобода, сигурност и правосъдие. Подходът на управление на пространството следва да бъде адаптиран към новите предизвикателства, в този контекст е и предложеният от Европейската комисия пакет от мерки. Вярвам, че всички страни-членки на Залцбургския форум ще допринесем за по-доброто функциониране на Шенгенското пространство, основаващо се на взаимно доверие и ангажираност. Управлението на граници, реформираните механизми за сигурност, трябва да залагат приоритетно на превантивната роля за преодоляване на кризисни ситуации, като не се подценява и различната натовареност на външните граници ndash; подчерта министърът. Той отбеляза, че за периода, откакто България и Румъния покриха критериите за членство в Шенген, отчитаме 9% намаляване на миграционния натиск на външните граници на ЕС. Това е резултат от многократно повишения контрол. Прилагането на мерки по стандартите на Шенгенското пространство безспорно изигра своята роля, въпреки че още не сме приети в него.


Предотвратяване на кризисни ситуации, обучение и еднакво прилагане на стандартите, усъвършенстване на механизмите за оценка, използване на високи технологии за обезпечаване на свободното придвижване на хора ndash; бяха акцентите, коментирани от министрите.


Създаването на хармонизирана статистическа методология и на критерии за отчитане, идентифициране, оценка и контрол на корупционни действия бяха коментирани като необходимо условие за ефективното противодействие на корупцията на европейско ниво. Изключително важно е да имаме адекватни политики, но и еднакви критерии за оценка на корупцията в европейския съюз ndash; обобщи министър Цветанов.


Киберсигурност и киберпрестъпност беше другата водеща тема по време на встъпителната конференция на министрите от ЗФ. Осигуряването на общ правен стандарт във всички страни-членки е от решаващо значение за борбата с киберпрестъпленията. Все по-решаващата роля на Европол беше подчертана по време на дискусията. Българският вътрешен министър подчерта активната роля на европейската агенция и в противодействието на много други престъпления с трансграничен характер. Той благодари и на директора Роб `Уейнрайт за личната му ангажираност в координацията и сътрудничеството при такива операции. Министър Цветанов припомни резултатите от Първата регионална конференция на страните от Югоизточна Европа, като подчерта значението на регионалната платформа за подпомагане на противодействието на този тип престъпления.


Киберпрестъпността е предизвикателство за правоохранителните органи, високотехнологичните аналитични способности са решаващи в справянето с този проблем ndash; посочи директорът на Европол. Като успешен пример той посочи разбиването на най-големия педофилски интернет-форум ndash; в резултат на операцията са разкрити около 800 насилници над деца в различни европейски страни и други части на света. Интернет ndash; по-безопасно място за гражданите, правителствата и бизнеса ndash; това е задачата, която си поставя европейската агенция ndash; обобщи Роб Уейнрайт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във