Банкеръ Daily

Новини

БСП РЕШАВА ЗА КОНТРОЛА НА ДАНС

Искам от високата трибуна на Народното събрание да потвърдя моето пълно доверие в председателя на ДАНС Петко Сертов, в неговата почтеност и в неговата ясна политическа воля да се справи и с корупцията, и с организираната престъпност. За това той има и ще има моята пълна подкрепа, заяви премиерът Сергей Станишев по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата от ДСБ Атанас Атанасов.
За мен е симптоматично, че кампанията срещу ДАНС се разгърна именно в момента, в който агенцията започна да върши точно работата, за която бе създадена, в това число и борбата с корупцията по високите етажи, подчерта министър-председателят.
Също в петък (3 октомври) Изпълнителното бюро на БСП обсъди как Народното събрание да контролира Държавната агенция Национална сигурност. Най-вероятно тези дни на коалиционните партньори от НДСВ и ДПС ще бъде предложено това да прави подкомисия към парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, научи БАНКЕРЪ. Царистите и хората на Ахмед Доган искат агенцията да бъде наблюдавана от отделна комисия, но социалистите не желаят да се оформи паралелен център на влияние, който да има достъп до цялата информация, събирана в масивите на ДАНС. Депутати от НДСВ прогнозират, че решението кой да наблюдава нашенското ФБР няма да бъде взето до Нова година. Опозицията също настоява за самостоятелна комисия, в която управляващите да нямат мнозинство, а квотите да са равни. Коалиционните партньори пък не са съгласни с такова разпределение. От БСП ще настояват парламентът да вземе решение за контрола до края на октомври с надеждата скандалът заради подслушването на депутати и журналисти да заглъхне.
Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви пред БНТ, че заради политическа поръчка за подслушване на журналисти на най-високо управленско ниво правителството трябва да подаде оставка. Говорителят на Европейската комисия Марк Грей пък каза пред националното радио, че Брюксел следи отблизо развитието на последните събития около ДАНС, свързани с евентуално подслушване. Комисията иска да се запознае с всички факти, но основните принципи, като конституционните гаранции за независима журналистика и за тайна на информацията трябва да се спазват, подчерта Грей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във