Банкеръ Weekly

Новини

БСП предлага 223 млн. лв. икономии в бюджета да отидат за пенсии и майчински

Социалистите в парламента ще внесат във вторник законопроект, с който се предлага 700-те млн. лева икономии в бюджета, които финансовият министър Симеон Дянков обяви, да отидат за младите майки и за увеличение на пенсиите от 1 януари. Това съобщи в Кюстендил депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. Предложението на левицата е майчинството от 240 лв. да бъде повишено на 310 лв., което ще струва на бюджета около 29 млн. лева. Предлага се и изтегляне на увеличението на пенсиите от 1 януари вместо от 1 април.


Сумарно това ще струва на републиканския бюджет 223 млн. и 400 хил. лева. Пари, които, според министър Дянков, са спестени от бюджета за миналата година. Той се похвали, че е преизпълнил плана за дефицита и е реализирал такъв в рамките на 380 млн. лева, вместо предвидения над 1 млрд. и 100 млн. леваldquo;, коментира Манолова. Предложението на социалистите е част от тези 700 млн. лева, които Дянков е спестил от българските граждани, да бъдат дадени на хората, които имат най-много нужда от тях - младите майки и българските пенсионери.


Манолова коментира още, че ако управляващите гласуват в подкрепа на новия законопроект, щели да докажат твърденията си, че се стремят към увеличаване на доходите на българите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във