Банкеръ Daily

Новини

БСП подготвя алтернативен бюджет

БСП ще предложи свой проектобюджет за 2018 година. Това стана ясно на 3 август след среща на Корнелия Нинова с ръководството на синдиката КТ "Подкрепа". Председателката на социалистите обясни, че в проекта на левицата приоритет ще са доходите, образованието и сигурността. С профсъюзите било постигнато съгласие за увеличение на минималната работна заплата, преизчисляването на всички пенсии и намаляването на ДДС върху детските стоки.

Нинова и шефът на "Подкрепа" Димитър Манолов обсъдили също осигурителните прагове, правата на работниците, повишаването на цените на вода, ток, акцизи и последиците от това върху домакинствата. Общо било мнението и за подновяване на социалния диалог между правителството, синдикатите и бизнеса, след прекъсването му заради идеите за отпадането на класа за прослужено време. От червената партия изтъкнаха, че били категорично против тези идеи на кабинета.

Ден по-рано - на 2 август, Нинова проведе среща и с дребни земеделски производители. Те й се оплакали, че в момента субсидии получавали само големите в бранша. Лидерът на БСП пък им обещала, че ще изпълни предизборните си ангажименти за "промяна в начина на подпомагане на сектора с приоритет дребни производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци".

Според Нинова разговорите по предложенията на социалистите за бюджета ще бъдат подновени наесен, със започването на новия политически сезон. Тя предвижда срещи с представители на БАН, с директори на болници и училища, с браншови и пенсионерски организации, хора с увреждания, земеделски производители, както и с другия национален синдикат - КНСБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във