Банкеръ Daily

Новини

БСП настоява проектът АЕЦ Белене да продължи с подкрепата на държава

БСП настоява проектът АЕЦ Белене да продължи с подкрепата на българската държава. Това каза в парламента депутатът от Коалиция за България Петър Димитров. По думите му АЕЦ „Белене е един от най-българските проекти и той отстоява българските интереси. Според Димитров за строителството на централата могат да се използват средства от фискалния резерв.
Депутатът предупреди, че най-важният енергиен проект на страната е пред провал. „Контактите с RWE показват, че те се оттеглят заради липсата на яснота как ще бъде финансиран този проект, каза Димитров. Той посочи, че държавата вместо да даде своята схема за участие в проекта, търси консултант за провеждане на конкурс и евентуално след година и половина ще има нов инвеститор. По думите на Димитров има опасност в следващите 10 години България да излезе от клуба на държавите с ядрена енергетика, тъй като животът на 5 и 6 блок изтичат съответно през 2017 и 2021 година.
От Коалиция за България настояват за ясна позиция на правителството по енергийната политика и енергийните проекти. Димитров посочи, че в тази напрегната ситуация енергийният министър трябва да е в България и да води преговорите с RWE и Германия, а не на посещение с президента.
Корнелия Нинова добави, че Коалиция за България е внесла в парламента искане за оставката на министъра на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Аргументът е „политическото поведение и говорене за провалянето на такъв важен стратегически проект за България, като АЕЦ „Белене и стимулирането в същия момент на друг проект, като „Горна Арда. Като допълнителен мотив говорителят на БСП Нинова посочи съмнения за конфликт на интереси на министър Трайков. Нинова изтъкна, че е подаден сигнал до Комисията за конфликт на интереси в парламента, която обаче вече два месеца не предприема никакви мерки по въпроса. „За нас е чудно, че и министър-председателят мълчи по този въпрос, отбеляза Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във