Банкеръ Daily

Новини

БСП ИСКА РЕВИЗИЯ НА ДОГОВОРА С ЕВРОСЪЮЗА

Българските социалисти поискаха страната ни да отложи подписването на договора за членство в ЕС, насрочено за 25 април, и призоваха за провеждането на референдум. Позицията им бе обявена от заместник-председателя на БСП Румен Овчаров в парламента в четвъртък (21 април) и предизвика бурни реакции от страна на управляващите и дясната опозиция. Прибързаното подписване на договора не било разумно, тъй като проваляло последната възможност за спасяването на блокове III и IV на АЕЦ Козлодуй, каза Овчаров и цитира чл. 33 на резолюцията на Европейския парламент от 13 април, подкрепяща влизането на България в ЕС. Текстът препоръчва Съветът на Европа да гледа на датите за затваряне на централата по много по-гъвкав начин, докато в България влязат в действие нови генериращи мощности, но без да се пренебрегват приоритетните изисквания за безопасност.
Идеята за отлагане на подписването и на ратифицирането на договора с Европейския съюз биха били пагубни за страната, реагира веднага външният министър Соломон Паси. Към него се присъедини и шефът на парламентарната група на Новото време Борислав Цеков, според който опитът за ревизия на вече постигнати договорености щял да даде сериозни аргументи на противниците на разширяването и можело да се стигне дори до отлагане на членството ни след 2007 година. Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов пък определи изявлението на Румен Овчаров като популистки ход, насочен към избирателите отляво.
Австрийският парламент ще ратифицира Договора за присъединяване на България към Европейския съюз през октомври тази година. Това каза председателят на австрийската Социалдемократическа партия Алфред Гузенбауер в петък, в централата на БСП на Позитано 20.
(Б)

Facebook logo
Бъдете с нас и във