Банкеръ Daily

Новини

Броят на сирийските бежанци надхвърли 200 000

Над 200 хиляди са бежанците, избягали от Сирия в съседни държави от началото на конфликта между силите за сигурност и опозицията, според данни на Агенцията по бежанците на ООН. Броят надхвърля прогнозата на Върховния комисариат на ООН за 185 хил. бежанци до края на годината, предаде Би Би Си.


Броят на бежанците в съседните райони вече е много по-голям - 202 512 души, заяви говорителят на Върховния комисарат Ейдриън Едуардс на пресконференция в Женева.


Броят им се увеличи с 30 хил. души, потърсили убежище в Турция, Ирак, Ливан и Йордания само през последната седмица.


Повече от 2 200 души са прекосили границата с Йордания през изминалата нощ и са настанени в бежански лагер Заатри в северната част на страната. В Турция за последните 24 часа са влезли 3500 сирийски бежанци по данни на турската Дирекция за бедствия и аварии. По последни данни броят на сирийските бежанци в Турция надхвърли 78 хил. души.


Междувременно активисти от опозицията съобщиха за подновени нападения в югозападния квартал квартал Дарая в Дамаск, при които са загинали 20 души. Бомбардировките на сирийските сили за сигурност за възстановяване на контрола над крайните квартали на сирийската столица продължават вече трети ден. Армията е използвала системи за групово изстрелване на реактивни снаряди срещу районите в центъра на Дарая. Досега при сраженията за Дарая са загинали над 70 души.


Сирийската опозиция допълва, че сражения има и в предградията Катана, Сбайне, Кадам, Азали и Наджал ал Аусат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във