Банкеръ Daily

Новини

Брюксел отхвърли критиката за гръцкия заем

Европейската комисия отхвърли критиките, отправени от Международния валутен фонд за начина, по който е изготвена и приложена спасителната програма за Гърция през 2010 година.


Говорителят на Брюксел Симон О'Конър остро отхвърли предложението, че Комисията трябва да се извини и вместо това потвърди, че използваната стратегия в Гърция остава обоснована и днес. О'Конър заяви пред репортери, че ЕК не е съгласна със заключението на МВФ, според което би било по-добре преструктурирането в Атина да бъде извършено през 2010-а, а не през 2011-а. Той също така подчерта, подобно на изводите в доклада на МВФ, че спасителната програма е успяла да запази Гърция в еврозоната.


В публикуван вчера доклад Международния валутен фонд признава, че е подценил влиянието на строгите мерки за икономии върху гръцката икономиката и устойчивостта на дълга на страната.


Председателят на комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент Шарън Боулс призова за преразглеждане на системата, по която работи тройка в следствие на доклада на Международния валутен фонд. Боулс посочи още, че базираната във Вашингтон институция и преди е правила грешки без да си извлича поуки, но е необходима повече демократична отчетност.


Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас приветства доклада на МВФ. Според него спорните заключения на фонда са глътка оптимизъм, че икономиката на страната ще се възстанови. Това е добър доклад и помага на Гърция, заяви Стурнарас. Това е добра самокритика. Това е обективен доклад показващ грешките, направени от международната общност и от Гърция, подчерта още финансовия министър. Стурнарас добави още, че е радостен от прогнозата на МВФ, според която Гърция няма да се нуждае от допълнителни бюджетни мерки през 2013 и 2014 г.


Въпреки това ефектите на тежката спасителна програма са видими от днешните данни за безработицата в Гърция, която отново бележи ръст през март. Общо 4 626 души са загубили работните си места през март, с което общият брой на незаетите възлиза на 1 309 071 или 26.8% от работоспособното население.

Facebook logo
Бъдете с нас и във