Банкеръ Daily

Новини

Брюксел ни подгони заради НАТУРА

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България заради системно разрушаване на природни местности, защитени съгласно Директивата за защита на дивите птици. Комисията е получила множество жалби, свързани с изграждането на туристически обекти, градска инфраструктура и ферми за вятърна енергия без оценки за въздействието им върху околната среда. Според Брюксел сериозен проблем е, че често инвеститорските проекти се оценяват на парче, без да се взима в предвид цялостното им въздействие върху защитените зони. България трябва да вземе компенсаторни мерки срещу щетите, нанесени от строителните проекти върху природата. Някакви правила трябва да бъдат наложени и на бизнеса, неговото развитие не трябва да става за сметка на природата, коментира пред медии Давид Декримо, експерт в дирекция Екология на Еврокомисията.
Сред нарушенията, заради които ни санкционира Брюксел, са опитите за изграждане на хотелски комплекс без окологични оценки на територията около Шабла и Дуранкулак, коментира за в. БАНКЕРЪ Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), която е изпращала жалбите до Европейската комисия. Други подобни комплекси се изграждат и в Централен Балкан, в резерват Балтата, Кранево и Рогачево, около Камчийски пясъци, както и на територията на Рила. Други фрапиращи случаи, с които се нарушава европейското законодателство, са свързани с изграждането на ветропаркове в Калиакра, Източните Родопи, Сакар и Западен Балкан. Бетонирането на природни местности, обитавани от защитени птици, се е превърнало в масова практика и епидемия. Ако всички инвестиционни проекти бъдат реализирани това ще доведе до заличаването от земите ни на световно защитени видове като царския орел, лешоядите, полубеловратата мухоловка, както и черногърбото каменарче, което се среща само по Северното ни Черноморие, прогнозира Ирина Матеева.
Нека припомним, че на 8 октомври Европейската комисия откри други четири наказателни процедури срещу страната ни заради разрушаването на защитени от НАТУРА територии в Пирин, където е изграден голям ски център, заради общия устройствен план в община Царево, който предвижда застрояването на 9000 дка от природен парк Странджа, както и заради строителните дейности около бреговете на река Вая в защитената зона на Емине-Иракли в близост до Черно море. Четвъртото предупреждение се отнасяше до това, че действащото българско законодателство изостава в съгласуването с Директивата за местообитанията. Тя задължава държавите членки да оценяват влиянието на всички планове и проекти върху защитените зони дори ако обектите не се намират в самите тях, а са в близост. Тази клауза обаче не е включена в българското законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във