Банкеръ Daily

Новини

Британски топ ченгета хвалят Цветанов за борбата с организираната престъпност

Постигнати през последните 2 години резултати в борбата с организираната престъпност у нас представи вътрешният министър Цветан Цветанов на среща в Англия с генералния директор на Агенцията за борба с тежката и организираната престъпност - SOCA Тревър Пиърс.


Страната ни успя да си върне доверието на партньорите и да се превърне в място, привлекателно за посещение и инвестиции. Бяха проведени и редица успешни полицейски операции - Наглите, Килърите, Октопод и др. Благодарение на съвместната работа с чуждестранните партньори и Европол бяха разкрити 4 печатници за фалшиви еврови и доларови банкноти, бяха конфискувани големи количества наркотици и контрабандни цигари. В резултат на предприетите от правителството мерки, през последната година в България няма нито едно отвличане, магистрален грабеж или знаково убийство, заяви Цветанов пред Тревър Пиърс.


Вътрешният министър благодари на британските партньори за подкрепата относно присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и подчерта факта, че България е покрила всички технически критерии и представлява сигурна външна граница за ЕС. Страната ни адекватно реагира на миграционните потоци идващи от Азия и Северна Африка, като по този начин се явява гарант за сигурността на Съюза.


Цветанов подчерта, че през двугодишния период на управление на правителството са приети и важни законодателни промени, които са извели ГДБОП като водеща структура в рамките на МВР.


Британските партньори похвалиха българското правителството и подетите от него инициативи в борбата срещу организираната престъпност. Те изразиха своята подкрепа към България за приемането на страната в Шенген и изтъкнаха наложената от съвремието необходимост от съвместна, а не индивидуална работа в борбата с престъпността. Великобритания разглежда България като изключително важен и сигурен партньор в един стратегически регион, в който значението й се подсилва от факта, че представлява външна граница за ЕС. В това си качество страната активно изпълнява ангажиментите поети по линия на FRONTEX. България също така се явява важен партньор в редица международни организации като Европол, Интерпол, Центъра за правоохранително сътрудничество в Югоизточна Европа SELEC. Министър Цветанов изтъкна и предприетите инициативи в областта на регионалното сътрудничество - проведените съвместни правителствени заседания с Гърция и Румъния и предстоящото провеждане на подобно заседание с правителството на Турция; изграждането на Контактни центрове за гранично полицейско и митническо сътрудничество на границите с Румъния, Гърция, Сърбия, БЮРМ и идеята за създаване на подобен тристранен център на ГКПП Капитан Андреево между България, Гърция и Турция.


Днес в Англия започва двудневна Конференция по киберсигурност, в която ще участва и Цветан Цветанов. Участниците в нея ще обсъждат нормите за поведение в киберпространството, както и мерки за последващи стъпки и мониторинг на процеса на установяване на правила за поведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във