Банкеръ Daily

Новини

Брамс и Бетовен в интерпретация на диригента Илия Михайлов представя Държавната опера във Варна

Брамс и Бетовен в интерпретация на диригента Илия Михайлов представя Държавната опера във Варна.На 8 ноември. ще се играе мюзикълът по хитовите песни на АББА “Мamma mia” на Варненската детско-юношеска опера. Постановката, която е дело на диригента Ганчо Ганчев, режисьора Костадин Бандутов, художника Тодор Игнатов и хореографа Константин Илиев, привлича публика от различни възрасти. Очарованието на “Мamma mia” се дължи както на непреходните мелодии на АББА - втората най-продавана група на всички времена, след The Beatles, така и на артистите, които взривяват сцената с енергията на своята младост.
На 10 ноември предстои среща с изяществото на танца в постановката на Константин Илиев и Екатерина Чешмеджиева на балета «Пепеляшка», музика Сергей Прокофиев. Спектакълът, създаден на достъпен художествен език, е издържан в традицията на класическия балет. Костюмите са дело на художничката Лора Маринова, а сценографията на Петър Пенев. Участват всички артисти от балета на Държавна опера Варна, както и ученици от балетните паралелки на Националното училище по изкуства “Добри Христов”.
На Основна сцена на 12 ноември ще звучи музика от Брамс и Бетовен в интерпретация на български музиканти от световна величина. От 1999 г. досега артистичен директор и диригент на отличения с наградата ГРАМИ хор Мистерията на българските гласове, с който гастролира в цял свят. Осъществява записи за BBC, френската компания Na#239;ve и БНР, а през 2010 г. музикалната телевизия МEZZO заснема едночасов филм за този изключителен ансамбъл. Илия Михайлов е един от основателите на Българското музикално сдружение, от септември 2009 г. дирижира хора на Американския колеж в София.
Александър Хинчев е роден в столично музикантско семейство, дебютира като изпълнител с Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Григ, завършва Музикалната академия в София като ученик на големия български пианист Константин Ганев, по-късно учи при Винченцо Витале в Академията Санта Чечилия - Рим, където се дипломира с отличие. Носител на наградата Ferucho Buzoni от Международния клавирен конкурс в Болцано (Италия), както и на Първа награда от Международния конкурс за пиано в Будапеща. На сцената се изявява с личности от величината на Святослав Рихтер, Лучано Берио, Алексис Вайсенберг, Жорж Претр и др. Гастролира в Италия, Австрия, Русия, САЩ, Япония и др. Критиката не пести суперлативи за неговите изпълнения, специално подчертавайки съчетанието на блестяща виртуозност с тънка чувствителност и артистичност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във