Банкеръ Daily

Новини

Ботевският организационен комитет прие проект за културните изяви в Ботеви дни 2011

През тази година ще се честват 135 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. По традиция на всеки пет години се връчва Международна и Национална Ботевска награда в областта на литературата за високо художествени творби или цялостно творчество, отразяващи съвременната действителност, борбата за мир, демокрация и социален прогрес, развитието на гражданското общество и утвърждаване на общочовешките ценности, както и за принос в пропагандирането на Ботевото творчество и на българската литература в чужбина. Информацията е от пресцентъра на община Враца.
В предложените културни събития са включени литературни четения и конкурси, Националната изложба Земята на Ботев, както и традиционните поклонения на исторически места и възпоменателен митинг. Обсъдени бяха и предложенията на националните дружества Традиция и Единение за възстановка на последния бой на Ботевата чета на връх Околчица. Предложение за издаване на албум с фотоси на картини, свързани с Ботев и подвига му, направи Кирил Андровски. Заложените средства за осъществяване на културните изяви в програмата са 65 хил. лева.
Ботевският организационен комитет подкрепи идеята за събиране на средства за възстановяване на кораба Радецки. По този повод УОС подготвя благотворителен концерт. Членовете на Ботевския комитет ще се включат с дарения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във