Банкеръ Daily

Новини

Борут Пахор печели изборите за президент в Словения

Четиридесет и деветгодишният бивш премиер Борут Пахор спечели 67% от гласовете, а неговият опонент - досегашният левоцентристки президент Данило Торк - 33%, съобщават световните агенции.


Така социалдемократът Пахор печели втория кръг на президентските избори в Словения в неделя според предварителните данни.


Напрежението в страната през последната седмица нарасна, като Словения беше залята от вълна от протести срещу правителствените мерки за икономии, много от които прераснаха в насилие и сблъсъци с полицията. Десетки бяха ранени в столицата Любляна и втория по големина град Марибор.


Словения е членка на Евросъюза от 2004 г., но през тази година се изправи пред една от най-тежките рецесии сред 17-те членки на еврозоната. Икономиката й се сви с над 8% от 2009 г. и продължава да спада, а безработица достигна около 12 на сто. Не са малко и анализаторите, които я поставиха в групата на Гърция, Испания и Португалия.


Досегашният президент Данило Тюрк беше категорично срещу мерките за икономии на десноцентристкото правителство на премиера Янез Янша. За разлика от него, Борут Пахор подкрепи част от правителствената програма по време на предизборната си кампания.


Това са петите избори за президент на Словения от обявяването на независимостта на страната през 1991 година. За първи път един срещу друг се изправиха двама леви кандидати. Изборната активност обаче е била най-ниската през всичките тези години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във