Банкеръ Weekly

Новини

Борисов възложи на БАН да подготви политиката ни към Македония

Българската академия на науките да подготви политиката ни към Македония. Тази задача учените получиха лично от премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Заедно с това той задължи председателя на академията Стефан Воденичаров да присъства на всички заседание на кабинета и да оказва помощ по различни теми, които се обсъждат.


Поканени, но не и задължени, поне засега, са ректорите на висшите учебни заведения.


Възложихме на БАН, която има три института, да ни развият материал по точката Добросъседство с Македония, които да ни помогнат, когато отидем да гласуваме в Брюксел или когато се изказваме по тематаldquo;, обясни премиерът. По думите на Борисов не е много ясно какво точно означавало добросъседството. Не става ясно обаче защо учените от БАН трябва да дадат определение, когато терминът вече е определен в Евросъюза.


Междувременно септември миналата година външният министър Николай Младенов съобщи, че се изготвя доклад за политиката на България към Македония, който да бъде обсъден от депутатите. Документът трябваше да е готов до края на миналата година, но засега все още не е.


Борисов се срещна и с ректорите на 11 български университета. Одобрен списък с тематичните цели, които да се включат в договора за партньорство на България за програмния период 2014-2020 година по отношение на науката и образованието, увери той.


Много, много се говори, но засега нищо не прави. Всички обявяват образованието, науката и иновациите за приоритети, но парите по оперативните програми не са в тази сфера, коментира премиерът. Ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев обеща, че след като стартира тази програма България вече ще има университет сред първите 500 в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във