Банкеръ Daily

Новини

Борисов: Столичното метро e по-евтино от похарченото за АЕЦ Белене

Цялото метро с подземните паркинги и направата на булевардите отгоре струва около 1 млрд. лева и е по-евтино от това, което е изхарчено до момента за АЕЦ Белене. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова направи инспекция на обновения бул. Черни връх в столицата, част от проекта за изграждане на втория метродиаметър в София ndash; от кв. Надежда, през Централна гара и НДК до бул. Черни връх. Той добави, че данъкоплатците трябва да са наясно какво струва Беленеrdquo; към момента и че то е по-скъпо към момента от това, което е направено за столичното метро. Да сравняват хората и да преценяват кое е редно да се прави и кое ndash; не, призова Борисов и продължи: Метрото ще спести много тонове бензин, задръствания, паркоместа в центъра. Транспортът с метро е екологично чист, защото влаковете са на ток. По думите му мечтата на софиянци ще стане факт след 17 дни, когато бъде пусната новата отсечка на метрото.


В понеделник гоним майсторите, като дотогава всичко трябва да е приключило. Тестовите изпитания, паралелно с двата музея ndash; Ларгото и Света София, трябва да приключат до 31 август, отсече премиерът.


Борисов изтъкна, че над 42 километра тунели са направени в последните няколко години. Абсолютно еднолична е заслугата на Фандъкова за цветята и украсата на града да стане по- приветлив и красив, добави премиерът и благодари.


Вече е готов и булевард Черни връх и от два дни е пуснат за движение, съобщи Фандъкова и изтъкна, че в протежение на два километра изцяло е конструиран булевардът с европейски средства и местно съфинансиране от държавния бюджет и общинския бюджет. Това е съвместен проект между Европейската комисия, държавата и общината, подчерта Фандъкова, говорейки за метрото и околностите му.


Освен метрото имаме около 11 километра нова инфраструктура навсякъде около него, с нови тротоари, подменено или ремонтирано осветление, с нови настилки и озеляване, посочи още тя. Освен това ще бъдат ремонтирани тротоарите от Никола Вапцаров по булевард Черни връх и че ще бъде разширен булевард bdquo;Черни връх от улица Сребърна до улица Филип Кутев с нови две платна.


Заедно с кмета Йорданка Фандъкова и шефът на метрополитена Стоян Братоев премиерът се качи на един от новите метровлакове от станция Европейски съюзrdquo;, слезе на станция Национален дворец на културатаrdquo;, а после пропътува разстоянието до последна спирка бул. Джеймс Баучер.


Участъкът ще бъде открит на 31 август, когато в България ще бъде и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. В първия ден от експлоатацията пътуването по новата линия от метрото ще бъде безплатно.


Преди дни стана ясно, че картите за метрото ще поскъпнат при пускането на втората линия. Абонаментът за подземния транспорт за месец в момента струва 23 лв., но от първи септември картата ще е с 12 лева по-скъпа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във