Банкеръ Daily

Новини

Борисов: Обсъдихме участието на Бритиш петролиум в Набуко

Обсъдихме бъдещето на ключовите проекти, които да осигурят диверсификация на доставките на газ за Европа. Това е заявил премиерът Бойко Борисов след срещата си с британския премиер Дейвид Камерън, който е на работно посещение в Кралството, съобщиха от правителствената пресслужба.


Вчера Камерън е обсъдил този въпрос и с азербайджанския президент Алиев в Лондон. Бритиш петролиум биха работили по проекта Набуко запад, ако той е икономически ефективен, каза още българският министър-председател.


Работим активно по Южен поток. Октомври месец би трябвало да имаме смесена компания и в същото време с Дейвид се разбрахме, заедно с президента Барозу, на следващия съвет да говорим по темата Набуко. Ще го има ли и ако го има дали може да стане тази връзка на каспийски газ. За нас е важен тази проект, който трябва да докара газта да нашата граница, подчерта Борисов. По думите му договорено е втечненият газ от Катар да идва до Турция и оттам до България.


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който също е на посещение в Лондон поясни, че изграждането на инерконекторната връзка между България и Турция на територията на съседната ни държава ще бъде от частни турски компании, а на наша територия ndash; от държавата.


С британския премиер са били обсъдени и съвместните действия в борбата срещу тероризма и сътрудничеството между правоохранителните и специалните служби на Великобритания и България след атентата в Бургас на 18 юли.


Камерън, както и израелските официални власти обявиха, че имат информация, че Иран и групировката Хизбула са намесени в атентата в Бургас, но до момента ние не сме получили такава конкретна информация, каза Борисов след срещата.


В рамките на срещата си двамата премиери са обсъдили и провеждането на Олимпийските игри, в която участват и наши спортисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във