Банкеръ Daily

Новини

Борисов: Договорихме по-изгодни условия по темата с климатичните промени

България и още девет държави от Централна и Източна Европа успяха да договорят по-изгодни условия по темата с климатичните промени. Това стана факт на завършилия Европейски съвет в Брюксел.
„Доста тежко заседание. Сутринта имахме работна среща с още девет държави и крайното решение е вписването на текст, който да гарантира, че няма да бъдем донори на държави като Китай, Индия, Русия и Бразилия. Когато трябва да се плаща, то ще бъде съобразено с брутния вътрешен продукт и с моментното финансово състояние на отделните държави”, каза премиерът Борисов.
Министър-председателят проведе поотделно разговори по темата с германския канцлер Меркел, с президента на Франция Саркози, с британския премиер Гордън Браун, както и с премиерите на Полша и Унгария.
„Близо два часа се водиха преговорите, докато се съгласиха по-богатите държави с това наше искане, така че спестихме минимум по 40-50 милиона евро от тези заседания”, каза Бойко Борисов.
Създадена е работна група, която трябва да предложи решение по обсъжданите днес теми. Нейните предложения след това трябва да бъдат одобрени с консенсус. Този документ е важен, за да бъде Европейският съюз единен, силен и водещ за срещата по климатичните въпроси в Копенхаген в началото на месец декември. На нея страната ни ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във