Банкеръ Daily

Новини

Боряна Пенчева влезе в БНБ

За първи път от 1997-а насам член на управителния съвет на БНБ се закле и встъпи в длъжност на територията на Централната банка. Честта се падна на Боряна Пенчева. На 30 ноември тя положи клетва пред президента на България Росен Плевнелиев на официална церемония в зала 108 на БНБ. При предишния президент тези събития ставаха в Гербовата зала на президентството. Сегашната церемония може да се разглежда като признание за политическата независимост и пълна административна автономност на емисионната ни институция. На нея присъстваха целият управителен съвет на БНБ, представители на президентската администрация, но нямаше нито един член на правителството.


Ролята на БНБ за поддържане на финансовата стабилност в България бе подчертана специално в словото на президента Плевнелиев.


Успехите на БНБ са видими не само за нас, но и за цяла Европа. Знаем, че в годините на проблемите се роди една изключително силна, достойна и консервативна институция, която е за пример на много други европейски банки. Централната банка доказа, че парите не са цел, а средство за постигане на стратегически цели. Европа е във втора фаза на рецесия и отново трябва да се взимат тежки решения, но БНБ върви напред, заяви президентът.


След полагането на клетвата новият член на УС на БНБ Боряна Пенчева подчерта, че влиза в един колективен орган и при вземането на решения винаги ще поставя на преден план политиката, водена от БНБ. Аз съм отборен играч и ще продължа да бъда такъв като член на управителния съвет на Централната банка, каза Пенчева, която допреди седмица бе заместник-министър на финансите. България е една финансово стабилна държава. Това се дължи и на тази уважавана институция БНБ, която със своята консервативна политика успява да преведе страната през кризата. В работата си с европейските институции винаги с гордост съм отбелязвала уважението, с което БНБ се ползва сред тях. И за мен ще бъде чест да работя за утвърждаването на това високо доверие, каза Пенчева.


След официалната церемония управителят на БНБ Иван Искров показа на президента Плевнелиев музея на Централната банка и трезора, където се съхранява част от инвестиционното злато от резерва на БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във