Банкеръ Daily

Новини

БОРД И В АДМИНИСТРАЦИЯТА

Министърът на държавната администрация Николай Василев възнамерява да въведе своеобразен борд в държавната администрация. По този начин Василев смята да обуздае некронтролируемия ръст на администрацията, така както през 1996 г. беше овладян скокът на цените. Новата идея, която тепърва ще се обсъжда в Съвета на коалицията, всъщност носи наименованието административен борд. Възможно е тя да прерасне и в закон. Планът на министър Василев предвижда освен 10-процентово намаление на чиновниците, сливане или премахване на неефективни държавни агенции и институти. В момента държавната администрация наброява около 85 хиляди души. Преди пет години чиновниците са били не повече от 38 хиляди на брой. От 2000 г. досега качеството на обслужването обаче не се е подобрило, а напротив - вътрешното недоволство към администрацията непрекъснато расте. Точно това мотивира още повече министър Василев да настоява да получи право да окастри твърде разклонената администрация и затова силно се надява управленският триумвират да одобри неговата идея. След като заиграе голямата ножица на съкращенията, ще останат около 76 хиляди чиновници. По думите на Николай Василев, до края на мандата на това правителство са необходими максимум 3000 нови попълнения в държавните структури. Очевидно процесът на съкращения ще бъде болезнен, но, както самият Василев признава, промените са здравословни. Още повече че една голяма част от държавните чиновници не познават нормативните документи на ЕС, повечето не умеят да подготвят проекти по европейски програми. А тези умения все повече ще влизат в употреба. Според изследване на МБМД 20 на всеки 100 чиновници умеят да подготвят такива проекти. Дали тази екстравагантна идея, все още в зародиш, ще проходи, зависи и от желанието на останалите колеги на Василев в кабинета да се разделят с яловите институции и агенции към министерствата, които ръководят. В момента съществуват общо 152 държавни структури, подчинени на министрите.
Николай Василев твърди, че по този начин ще се освободи голям финансов ресурс, който държавата е принудена да влага в иначе тромавата администрация.
Друга брънка от амбициозната стратегия на Василев е намерението му да превърне почивните бази, за които ежегодно се отделят по няколко десетки милиона лева, в еднолични търговски дружества. Издръжката на държавната администрация за 2006 г. заедно със средствата за почивните бази е около 60 млн. лева. Петнайсет милиона от тази сума е предназначена за обучение на служителите и проекта за електронно правителство, който значително изостава. Според Economist Intelligence Unit страната ни е на предпоследно място в Европа по развитие на средата за електронен бизнес. Все още електронният подпис е екзотична практика за повечето държавни институции.
Засега единствено в областните администрации е въведено обслужване на едно гише. Този модел все още куца в общинските и централните администрации.
Новата стратегия на Николай Василев предвижда и намаление на регистрационните и лицензионните режими. Оказа се , че не се води точна статистика за техния брой, въпреки декларациите на управляващите, че те непрекъснато намаляват. По последни данни от 2003 г. общо разрешителните, регистрационните и лицензионните режими са били 360 на брой. Министерството на държавната администрация залага големи надежди и на широкото приложение на аутсорсинга и публично частното партньорство. Засега обаче се въздържа от активни действия в тази насока, преди да бъде готов мащабният анализ, който се подготвя по проект на програма ФАР - в кои сфери ще заработи ефективно този тип сътрудничеството с бизнеса. Категорично е мнението на експертите например, че аутсорсингът не е подходящ за дейности, свързани със сигурността и околната среда. Това би дало възможност да се изпуснат от обществен контрол жизненоважни процеси.
Радикалните мерки в стратегията за модернизация на администрацията са съчетани и с някои добри шансове за развитие за по-амбициозните чиновници. Николай Василев възнамерява да инвестира и в езиковото обучение на служителите си. Ще бъдат организирани специални езикови курсове по най-различни езици. Според изследване на МБМД 59% от държавните чиновници говорят един език, най-често руски. Почти толкова говорят английски език. Под един процент са тези, които знаят 5 езика и между тях, разбира се, е държавен служител №1 Николай Василев. Вероятно министърът се ръководи от анализите на социолозите, според които почти половината от чиновниците по време на своята работа не са преминали някакъв курс на обучение. Повече от една трета от тях с ентусиазъм биха подобрили знанията и уменията си. Още повече ако това доведе до повишение на заплатите. В момента средното възнаграждение на чиновник в държавната администрация е 369 лв. по данни на НСИ. Амбицията на министър Василев е да вложи много пари и в модерна техника за държавните служители.
Новото министерство на държавната администрация не се припознава като основен стожер за борба с корупцията, заради която Европейският съюз отново ни критикува в последния мониторингов доклад. Министър Василев обеща обаче специален етичен кодекс за всички държавни служители като този, който правителството прие специално за министрите. Дано това не е поредното плашило за гаргите, с което страната ще убеждава Европейският съюз, че се бори за премахване на практиката за пари под масата. Вече никой не вярва на подобни обещания. Обвиненията в корупция вървят ръка за ръка с недоволството на гражданите от обслужването. Оказва се, че в държавната администрация има повече пакостливи мишки, отколкото трудолюбиви мравки. 2006 година ще покаже дали министър Василев ще успее да свие броя на мишките чрез така нар. административен борд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във