Банкеръ Daily

Новини

Божидар Димитров иска премахване на посредниците при подаване на молби за българско гражданство

Премахване на посредниците при подаване на молби за придобиване на българско гражданство и възможност те да бъдат подавани само лично в Министерството на правосъдието и в дипломатическите представителства на страната ни в чужбина, предвиждат предложения за промени в Закона за българското гражданство, изготвени от екипа на министъра без портфейл Божидар Димитров. Досега законодателството позволяваше документи за гражданство да не бъдат подавани лично, което поражда корупция в системата.
Заедно с председателя на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, министър Димитров представи в Министерския съвет целите и мотивите на проекта за промени в Закона за българското гражданство. Те предвиждат още въвеждане на ясни срокове за отговор на молбите за придобиване на българско гражданство. Това допълнително ще ограничи корупционните практики в ангажираните държавни ведомства.
Кандидатите за българско гражданство, придобили висшето си образование у нас (образователно-квалификационни степени „бакалавър”, „магистър” и „доктор”), следва да получават отговор на молбите си до три месеца след подаването им. По думите на министър Димитров, това е световна практика, която не дава никакви привилегии на кандидатите. Проектът предвижда и 6-месечен срок за отговор на пожелалите да възстановят българското си гражданство от териториите, които в периода 1941-1944 г. са били в пределите на България и са отнети с Парижкия мирен договор след Втората световна война.
Свидетелства за удостоверяване на български произход да се издават единствено от Агенцията за българите в чужбина, предложиха още министър Димитров и председателят на агенцията Райна Манджукова. Според тях, агенцията е в състояние сама да извършва проверките за достоверност на свидетелствата за произход, които облекчават процедурата по придобиване на гражданство. Забавените преписки от 2005 г. насам достигат близо 50 хиляди.
От 2002 г. до юни т.г. българско гражданство са получили над 43 хиляди души, а най-много молби са одобрени през миналата година, когато нови 7113 души са станали български граждани. До средата на 2009 г. одобрените молби са 4353.
Само през изминалата седмица Съветът за гражданството към Министерството на правосъдието е разгледал над 400 преписки, което е три пъти повече в сравнение с предишните темпове на работа, подчерта още министър Божидар Димитров

Facebook logo
Бъдете с нас и във