Банкеръ Daily

Новини

Божидар Данев: Възобновяемите енергийни източници са поредния инвеститорски балон

„Възобновяемите енергийни източници са поредния инвеститорски балон, след строителството, който допълнително ще нанесе сериозни щети върху структурата на българската икономика и ще я направи още по-чувствителна към международни трусове”. Това заяви на пресконференция председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той представи анализ, разработен от експертен екип на БСК на тема „Икономика на нисковъглеродната енергетика”.
Анализът показва, че вследствие развитието на ВЕИ при сегашните нормативни условия, при сключените договори за производство на ел.енергия от „Мариците” и при необходимите разходи за закупуване на квоти СО2 до 2015 г. енергийните цени за индустрията ще се увеличат с 33%, а за населението – с 85 на сот. За периода 2015-2020 г. ръстът ще е съответно – 53.8% за индустрията и 113% за населението.
За да не се стига до подобен ценови шок, който неминуемо ще има тежки социални последствия, БСК предлага да се преразгледат договорите с големите въглищни централи; да се приеме териториален план за разположение на ВЕИ; да се въведе търговия със „зелени сертификати”; да се прилагат равни привилегии за всички видове ВЕИ (а не само за производството на електроенергия от вятър и слънце) – вкл. от биомаса, водна енергия, отпадъци и пр.; да се въведат привилегии и за ВЕИ за собствена консумация.
Изграждането на ВЕИ да става задължително след тръгни процедури, а разходите за присъединяване и изграждане на резервни мощности да са за сметка на инвеститорите на ВЕИ, предлага още БСК.
Приходите от търговия с емисии и дерогация да се насочат към модернизация на технологиите в индустрията и енергетиката, както и за енергийна ефективност и да се премахне субсидирането на цената на електро- и топлоенергията за домакинствата, каквито са европейските изисквания към страната ни, искат още от Българската стопанска камара
Спешно да се реализира продажба на квоти СО2, заделени за нови участници в Европейската схема за търговия с емисии, с реализация на обратни покупки при необходимост, от което очакваният ефект е 400 млн.лв. , е друго предложене на Камарата.
Анализът на БСК ще бъде подложен на дискусия по време на конференция утре в столичния хотел Шератон, с участието на министъра на енергетиката и икономиката Трайчо Трайков, представители на заинтересовани институции, организации и фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във