Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Възраждаме 140 храма

Сто и четиридесет храма се възраждат по Програмата за развитие на селските райони у нас. Това съобщи в Брезник премиерът Бойко Борисов.


Освен това се осигуряват бюджетни средства и дарения от партия ГЕРБ, с което броят на подпомогнатите храмове вероятно надхвърля 200, според министър-председателя. Той увери, че тази политика ще продължи, независимо от условията на криза, защото ако Господ гледа с добро око към България, винаги България ще е добре.


Когато хората виждат разрушен, западнал и запустял храм, същото нещо се пренася в техните души, каза още Борисов. По думите му обаче, когато виждат как се въздига държавата, и душите им се въздигат. Премиерът увери, че брезнишката черква е една от най-красивите, които е виждал и обеща, ако получи втори мандат, да обнови още 140 храмове и манастири в страната.


В град Брезник има два православни храма: Света Петка от края на XV век и храм-паметника Свети Георги Победоносец, осветен през 1948 година.


Храмът Света Петка е наследник на средновековен български манастир, съществувал до края на XV век, докогато е плащал данък на видинския бейлербей. След това името му вече не се споменава. Турците са го наричали Матеалъ, а българите манастир на Светата Майка. Изгорен от Кара Феиз през 1814 г. и възстановен през 1818-а. Има и руини на късносредновековен храм Свети Петър и Павел в местността Петров камък, а на хълма Бърдото край града има останки от два параклиса - на Свети Никола и на Възнесение Господне.


В Брезнишка община има още два действащи манастира - Св. Безсребреници Кузма и Дамян (Черногорски или Гигински манастир) от началото на XIX век и Билински манастир Свети Архангел Михаил на 14 километра от Брезник, край село Билинци, от епохата на Второто българско царство.


Освен това в Брезник с труда на огнеборците е построен параклиса Свети Илия в двора на пожарната, осветен 2002 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във