Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: В България ще толерираме коректните инвеститори

В България ще бъдат толерирани коректните инвеститори. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемония за откриване на нова инсталация в ТЕЦ „Девен” АД. Той посочи, че инвеститори като „Солвей Соди” са добре дошли в страната ни, защото спазват законите, допринасят за увеличаването на брутния ни вътрешен продукт, създават работни места и се грижат за екологията.
Новата инсталация е изградена по проект за увеличаване капацитета на содовия завод. Общата инвестиция е за 300 млн. лв., като половината от средствата са за подмяната на старата технология в ТЕЦ „Девен” с нова, екологосъобразна, чрез реновиране на някои от съществуващите котли и замяната на тези в по-лошо състояние с изключително модерния котел от типа „циркулиращ кипящ слой”.
„На практика наблюдаваме напълно завършен екологичен цикъл, благодарение на който няма да се замърсяват околността и черноморските ни курорти”, коментира министър-председателят след като беше запознат от изпълнителния директор на „Солвей Соди” Ерик ван дер Ворст с новите мощности. По думите на белгийския мениджър допълнителните инвестиции са знак за нарастващото доверие и правилния път, по който върви българската икономика.
Малко по-късно на пътен възел „Слънчево” премиерът Бойко Борисов преряза лентата на рехабилитираните пътни отсечки между Аксаково, Игнатиево, Припек и Слънчево. Обновяването на близо 5,5-километровата общинска пътна инфраструктура е реализирано с финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”. Стойността на проекта е 4 871 375 лв., като средствата от Европейския фонд за регионално развитие са 4 140 669 лева.
„Общината вече се е разплатила с фирмите-изпълнители и това е голяма подкрепа и за бизнеса в условията на криза”, посочи кметът на АксаковоАтанас Стоилов. Той съобщи, че поради завършването на обекта предсрочно, от лихви са спестени 30 000 лв. и те ще бъдат използвани за реновиране на детските площадки и други общински обекти.
„Колкото по-прагматичен е кметът, толкова повече пари влизат в общината”, коментира министър-председателят. Той похвали активността на местната администрация в Аксаково и изрази надежда, че през 2012 г. България ще има по-различна инфраструктура от сегашната. Премиерът Борисов обяви, че днес се разглеждат офертите за поредния лот от автомагистрала „Тракия”, а министър Томислав Дончев е в Брюксел, за да преговаря за пренасочване на средства за рехабилитация на пътища.
На официалното откриване на двата обекта присъства и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във