Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов участва в заседанието на Европейския съвет по бъдещата енергийна стратегия на Общността

Министър-председателят Бойко Борисов заминава утре за Брюксел, където в петък се провежда редовното заседание на Съвета на Европейския съвет.
Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще бъде доминирана от две теми – енергетика и иновации.
Очаква се Европейският съвет да даде политически насоки за формирането на нова енергийна стратегия на ЕС за периода до 2020 г. Ще бъде обсъдено по какъв начин може да се подкрепи преминаването към ефективна нисковъглеродна икономика и по-голяма сигурност на доставките. Ще бъдат определени насоки за подобряване функционирането на европейския енергиен пазар, по-специално по отношение на липсващи ключови връзки, за насърчаване на иновативни решения за устойчива енергетика, както и за осигуряване на ефективна координация и последователност на външните действия на Съюза в областта на енергетиката.
Дискусиите по отношение на иновациите ще бъдат съсредоточени върху начините за стимулиране на потенциала на Европа за посрещане на най-критичните обществени предизвикателства, пред които е изправена Общността. От Европейския съвет се очаква да определи насоки за доизграждане на европейското научноизследователско пространство, подобряване на рамковите условия за иновации, улесняване на достъпа до финансиране и опростяване и рационализиране на програмите на ЕС.
След пристигането си в Брюксел утре, премиерът Борисов и колегите му от Чехия, Словакия, Румъния, Унгария и Полша ще участват в работна вечеря с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. На нея ще се обсъжда реализацията на приоритетния за ЕС енергиен коридор Север-Юг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във