Банкеръ Weekly

Новини

Бойко Борисов: Така както получихме властта, така и я сдаваме

Така както получихме властта, така и я сдаваме на новия кабинет. Това заяви бившият вече премиер Бойко Борисов по време на церемонията по сдаването на властта на служебния кабинет, която се проведе в Гранитната зала на Министерския съвет


Той благодаря на министрите от старото правителство за това съвместната работа. Много неща направихме, много можеше по-добре да направим, много сгрешихме, но затова Господ праща изпитанията, за да може хората да се поучат от грешките и да ги изправят. Нямаше абсолютно никакъв смисъл да чакаме още месец и половина да дойдат редовните избори и в една предизборна ситуация да управляваме. Мисля, че решението, което взехме беше правилно и така имаме възможност всички политически партии, всички, които искат да участват на изборите, защото законът го позволява, да отидат и да участват. Аз съм убеден, че това, което правихме в строителството, в инфраструктурата, в археологията, в културата, в образованието ndash; хората го оценяват. Тук има един парадокс ndash; то е толкова нормално, че те много бързо свикват с нея, каза още Бойко Борисов.


Той призна, че грешката на неговия кабинет била, че не преценил правилно балансът между социлната политика, фискалната и инфраструктурната. Защото ако всяко правителство беше строило по една магистрала, по един музей, ние щяхме да правим една. Ние се хванахме да правим всичко едновременно ndash; метро, дъги, магистрали, ж.п. линии, пречиствателни станции, музеи и в същото време управлявахме в най-тежкото време за света сами. В най-тежкото време, в което цели държави се разпадат и въобще не си мислете, че това време е отминало. Испания, Италия, Гърция и много други влизат в такава тежка рецесия в момента, че аз истински се радвам следващите правителства да могат да усвоят договореният от нас възможен най-висок бюджет на страна в ЕС, защото от никъде другаде няма да дойдат 12.5 млрд. евро чисти пари за българската икономика и граждани. При нас идваха много инвеститори и от арабския свят, и от Азия, да не споменавам държавите, които искаха всичко, готови са да инвестират, но без конкурси. Ние като държава-членка на ЕС спазваме стриктно тези процедури. Заварихме спрени или както е казано в несъответствие всички фондове. В момента оставяме на новото правителство абсолютно всички фондове да работят. Големите инфраструктурни проекти са или договорени с гарантирано финансиране от Брюксел, или са вече на асфалт и на довършителни работи, заяви още Борисов.


Той посочи, че в партията от тук насетне предстои да си направят изводите за предстоящите изборите. Лидерът на ГЕРБ декларира, че ще предложи на хората реално с колко и как могат да им се вдигнат доходите. Аз мога да обещая, че с нито едно работно място повече няма да обещаем, нито с лев повече доходи от това, което реално българската икономика може да даде. Който иска да се подава на популизъм и национализъм да го прави. България е падала много пъти в капан на всичко това. Ние оставяме финансово дисциплинирана държава, с твърди финанси и още днес новите министри ще се запознаят с това, което има там, каза Борисов и пожела на новия кабинет успех и го посъветва да не обръща внимание на това, което ще говорят политическите партии. Той обеща, че няма да критикува служебния кабинет, каза още Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във