Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Стратегията за привличане на инвестиции очертава действията и приоритетите на България

Премиерът Бойко Борисов официално откри днес организираната от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма конференция за представяне на секторна стратегия за привличане на инвестиции в България.
На първата дискусия по проекта министър-председателят подчерта важността на документа, определящ секторите и приоритетите на българската икономика в следващите години. Премиерът изтъкна необходимостта от изготвянето на стратегия за привличане на инвестиции, реализацията на която ще доведе до увеличаване на приходите в държавата и използване на възможностите за развитие на икономиката в страната.
„На базата на тази програма и анализът, който тя съдържа, ще бъдат очертани действията, както и приоритетите, които България ще постави в ЕС”, заяви г-н Борисов. Министър-председателят подчерта важността на Пакта за финансова стабилност, сигурността и планирането на мерки за достигане на устойчив икономически растеж.
Пред участниците във форума премиерът очерта възможностите на България за развитие на земеделието и използването на водните ресурси.
„За последните десет години в страната ни съотношението на привлечените инвестиции към БВП 9806.jpgе едно от най-високите в региона”, изтъкна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той поясни, че през 2010г. почти всички инвестиции се формират от промишлеността и енергетиката. Друг добър сигнал, според министърът, е нарастването на износа на вискотехнологични продукти.
„Кризата пренареди световните икономики и сега България трябва да търси начин да се позиционира като вход на китайските инвестиции за ЕС. Можем
да използваме природните си дадености, за да се превърнем в разпознаваема дестинация за здравни услуги, познат производител на храни и да реализираме големия си потенциал в зелената икономика и чистите технологии”, допълни министър Трайков.
Дебатите по Стратегията ще продължат през следващите месеци на браншово и регионално ниво, след което документът ще бъде разгледан и от Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във