Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов ще открие нова инсталация на „Солвей Соди”

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие нова инсталация на „Солвей Соди” и рехабилитирани пътни участъци в община Аксаково. На събитията ще присъства и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Новата инсталация в ТЕЦ „Девен” АД е изградена по проект за увеличаване капацитета на содовия завод.
През 2009 г. „Солвей Соди” е произвел 1,5 млн. т калцинирана сода, което е ръст с 25% за последния тригодишен период. Увеличението на производствения капацитет на завода изисква по-големи количества пара – основен енергоносител при производството на калцинирана сода, която се доставя от ТЕЦ „Девен”. В резултат на това през 2006 г. дружеството стартира програма за подмяна на старата с нова, екологосъобразена технология чрез реновиране на някои от съществуващите котли и замяната на тези в по-лошо състояние с изключително модерния котел от типа „циркулиращ кипящ слой”. Общият бюджет на проекта е 150 млн. лeва.
Рехабилитацията на 5,47 км общински пътища в община Аксаково е реализирана с финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”. Стойността на проекта е 4 871 375 лв., като средствата от Европейския фонд за регионално развитие са 4 140 669 лева.
На обектите са направени нови асфалтови настилки, стабилизирани са банкетите, ремонтирани са тротоарите в пътния надлез на автомагистрала „Хемус”, положена е трошенокаменна и асфалтова настилка по стопански пътища, монтирана е стоманена предпазна ограда, почистени и облицовани са отводнителните съоръжения, монтирани са всички пътни знаци и е положена хоризонтална маркировка. Обектът е напълно завършен и приет от Държавна приемателна комисия един месец предсрочно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във