Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Русия продължава да надува мускули

Русия продължава да надува мускули и да ни плаши, днес има и съобщение в РИА bdquo;Новостиrdquo;. Това заяви пред журналисти в Русе премиерът Бойко Борисов по повод иска от 1 млрд. евро компенсации заради спирането на проекта Белене и решението на Росатом да засекрети разработките си за АЕЦ Козлодуй.


Той бе категоричен, че страната ни ще плати само това оборудване за АЕЦ bdquo;Беленеrdquo;, което е вече поръчано, а не цялото. Ясно и точно сме казали на bdquo;Росатомrdquo;, че проектът bdquo;Беленеrdquo; е добър проект, но само ако има инвеститор. И на срещата ми с Путин, която е протоколирана, го казах - без чуждестранен инвеститор, който да даде парите, ние няма да строим АЕЦ bdquo;Беленеrdquo;, заяви още премиерът.


Той се закани да сезира Европейската комисия и ОЛАФ за начина, по който е проведен търга за строежа на втората ядрена централа у нас. Това ще заинтересува службите, които се занимават с такива неща. Ще ги информирам не официално, а лично, заяви Борисов.


Според него частната Росатом може да предявява каквито си иска искове, но договорката с тях е България да плати това, което е поръчали и едва след това двете страни заедно да изградят 7-ми реактор на АЕЦ bdquo;Беленеrdquo;. Преди няколко дни ни казаха, че може, сега ни казват, че няма да дадат документацията на bdquo;Уестингхаусrdquo; и в същото време искат един милиард. Това наше оборудване ли е и от тях ли ще зависи дали ще ни го дадат и как ще го платим. Те самите са объркани в тези си решения, заяви още премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във