Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Промените в Африка и Близкия изток са уникална възможност за развитието на държавите и тяхното демократизиране

„Убеден съм, че извършващите се промени в Северна Африка и Близкия изток са уникална историческа възможност за развитието на държавите и тяхното демократизиране, която не бива да се изпуска. Приемаме волята и усилията за осъществяването на демократичния преход като наша обща отговорност, защото знаем от собствен опит, че пътят към демокрацията е труден. След 20 години на преход можем да кажем също, че той не може да бъде успешен без помощ и съдействие от близки и приятелски страни”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който официално откри двудневната международна конференция „Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток”.
Пред делегатите на форума премиерът Борисов изрази българската позиция, според която случващото се в арабския свят изисква обстоен преглед и задълбочено преосмисляне на политиките на ЕС в региона.
„Новата политика трябва да се основава на три ключови принципа. ЕС да прилага индивидуален подход,8848.jpg който отчита специфичните нужди на всяка страна партньор. При оказването на съдействие и помощ да се вземат под внимание постигнатите резултати в областта на политическите критерии, спазването на правата на човека и върховенството на закона. Подкрепата на ЕС е необходима и ценна, но водещата роля може да бъде единствено на арабските ни приятели”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.
Според него един от най-важните уроци от нашия преход към демокрация е, че промяната не може да бъде наложена отвън. „В този смисъл ролята на ЕС е да подпомага процесът на реформи в Северна Африка и Близкия изток”, заяви премиерът Борисов.
Той допълни, че конференцията няма за цел да предлага готови формули и модели, а да предостави платформа за откровен обмен на идеи и споделяне на натрупания опит от страните от Централна и Източна Европа.
„Замисълът е да се даде възможност на представителите от Северна Африка и Близкия изток да се запознаят с извлечените от нас поуки – както положителните, така и отрицателните. Надяваме се конференцията да помогне за установяването на контакти и набелязването на възможни конкретни въпроси, по които Европа би могла да бъде от полза за нашите арабски приятели и съседи”, поясни Борисов.
Пред участниците в конференцията премиерът очерта ключовите въпроси на демократичното развитие - осъществяване на конституционни промени; организация и провеждане на открити и прозрачни избори; формиране, развитие и укрепване на демократични институции политически партии, профсъюзи и неправителствени организации; създаване на средства за борба с корупцията; гарантиране свободата на словото и правото на сдружения. Министър-председателят подчерта изключителната важност и необходимост от осъществяването на реформи и в съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във