Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов преряза лентата на новия водопровод в Кюстендил

Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на рехабилитираната и разширена водоснабдителна и канализационна мрежа на Кюстендил. Обектът е изграден съгласно „Интегриран проект за водния сектор на град Кюстендил”, финансиран по Програма ИСПА. На церемонията присъстваха още министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът за управление на европейските фондове Томислав Дончев, заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, народните представители от ПП ГЕРБ Валентин Микев и Емил Гущеров, областните управители на Кюстендил, Благоевград и Перник – Любомир Анчев, Валери Смиленов и Иво Петров.
Бойко Борисов подчерта, че това правителство не прави разлика между кметовете, независимо от това от коя политическа сила са те. „За разлика от това, което ми правиха на мен като кмет, ние подхождаме еднакво към всички кметове. Не се съобразяваме с това от коя политическа партия са те“, заяви премиерът. Той посочи, че 10% от парите по програма ИСПА са вложени в Кюстендил. „Това са 60 млн. лева в условията на криза. Десет процента от цялата програма са тук, в Кюстендил. Не можем да очакваме инвеститори, когато няма канализация и пречиствателна станция“, допълни премиерът Борисов. Той благодари на министър Нона Караджова за това, че „е успяла най-бързо да се измъкне от блатото, заварено сред управлението на тройната коалиция. Бакиите, които завари тя в министерството на екологията, бяха страшни. Бяха спрени програмите, сега благодарение на изключителното ни усилие, дойде писмо, в което се изразява положително мнение от контрола и от мерките. В условията на най-тежката финансово-икономическа криза ние правим инфраструктура”, заяви Бойко Борисов. Той посочи, че трябва да се отчетат условията, в които правителството работи. Премиерът допълни, че в края на юли започва строителството на два от ЛОТ-овете на магистрала „Струма“ и поздрави кюстендилци с решението на министерството на околната среда и водите да предостави минералните води на общината. „Минералните извори сме ги върнали на вас, така че както си ги управлявате, така ще печелите“, добави Бойко Борисов.
„Проектите, на стойност 60 млн. лв., част от които бяха осигурени от държавния бюджет на страната, въпреки затрудненият“, подчерта от своя страна министър Нона Караджова. Тя допълни, че това е важна придобивка със стратегическо значение за града, която е част от условията за привличане на инвеститори и която ще остане за идващите поколения.
Досега по програма ИСПА само за сектор „Води“ България е успяла да плати 579 млн. лв., близо половината от тях в последните две години, подчерта пред присъстващите министър Томислав Дончев. Той допълни, че по цялата програма ИСПА има платени 2,2 млрд. лв., което е 75 процента плащания. Министър Дончев заяви още, че тъй като голяма част от проектите са удължени до края на 2011 година, той очаква по този предприсъединителен инструмент страната ни да има плащания в размер на 80 процента. Според министъра това е индикатор за възможностите на България по оперативните програми.
На откриването присъства и Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във