Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Правителство ще продължи стриктната финансова дисциплина

„Българското правителство ще продължи да следва стриктна финансова дисциплина”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който участва в откриването на седмия национален форум на тема „Иновации и кокурентоспособност”.
Премиерът подчерта важността на изготвената от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма Секторна стратегия за привличане на инвестиции в България. Според г-н img_7032.jpgБорисов документът ще даде възможност да се направят необходимите анализи, да се очертае потенциалът за развитие на производството, за привличане на инвестиции и реализиране на приходи.
„Анализът ще покаже къде през последните 20 години държавата е загубила мощност и приоритети”, допълни г-н Борисов. Той посочи за пример неизгодните за страната ни приватизационни сделки, както и намаленият брой на обучаващите се чуждестранни студенти по медицина.
„Трябва да бъде създадена възможност здравните специалисти да намерят своята реализация в България и да се увеличи броят на чуждестранните студенти по медицина, които могат да получат професионално обучение у нас”, допълни министър-председателят.
Според премиера фактът, че големи световни компании изграждат логистичните си центрове в България, че сме държавата с най-ниски данъци в Европейския съюз и че рейтинговите агенции дават положителна оценка за финансовата политика на правителството, са показателни. Министър-председателят подчерта, че е необходимо паралелно с усвояването на еврофондовете да се прилага строга вътрешна финансова дисциплина.
При откриването на форума председателят на Фондация „Приложни изследвания и комуникации” Огнян Шентов представи основните акценти от годишния доклад на организацията „Иновации.бг 2011”. Макроикономическата дисциплина е позволила на бизнеса в България постепенно да започне да инвестира в наука и иновации, което подобрява неговата дългосрочна конкурентоспособност, сочат данните от доклада.
Ръководителят на представителството на ЕК в България Зинаида Златанова отбеляза, че темата „Иновации” е водеща сред приоритетите на ЕК през тази година. Тя поясни, че пред броени месеци ЕК е представила една от водещите инициативи „Съюз за иновации” като част от Стратегията „Европа 2020”
По време на участието си във форума министър-председателят връчи наградите на отличените фирми в Националния конкурс за иновативно предприятие на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във