Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Правителство полага огромни усилия в борбата с организираната престъпност

„Близо девет-десет месеца вече нашето правителство в лицето на МВР, ДАНС, прокуратурата, полага огромни усилия в борбата с организираната престъпност, с всички недостатъци, които Югоизточна Европа има. На този етап постигнахме успехи, но и много внимателно се учим от грешките си.” Това заяви Премиерът Бойко Борисов след като откри Третата среща на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа.
Той е категоричен, че „Правителството застава зад действията на МВР и на обмена на информация”,. По думите на министър-председателя съвместното сътрудничество между вътрешните министерства на страните от Югоизточна Европа се провежда на високо ниво. „Заедно с управляващите на другите държави, трябва да изградим общи инфраструктурни проекти, магистрали, ж.п.-трасета, транспортни коридори, колкото по-бързо извървим този път, толкова по-бързо и другите страни от Балканите ще се присъединят към ЕС и НАТО. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов допълни, че Българя и Румъния се борят съвместно за реализирането на добра перспектива за влизане в шенгенското пространство.
Страната ни е домакин на Третата среща на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът се провежда на 21 и 22 май в Гранд хотел София.
По време на срещата делегациите от балканските страни ще направят преглед на постигнатото в рамките на българското председателство и ще набележат по-нататъшни действия за прилагане на Конвенцията като модерен инструмент за обмен на информация и ефективно полицейско сътрудничество в региона.
Очаква се да бъде подписано Споразумение между правителствата на България и Сърбия за полицейско сътрудничество. Този документ актуализира междуправителствения меморандум от 2003 г., като се въвеждат съвременни форми и методи в областта на полицейското сътрудничество. С него се доразвиват разпоредбите на Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа относно изпращането на офицери за връзка, сформирането на смесени патрули и създаването на съвместни екипи за провеждане на координирани оперативно- издирвателни действия. Аналогични са разпоредбите и в споразумението с Черна гора. Предвидените форми на сътрудничество са обмен на информация, взаимно подпомагане при извършване на оперативно-издирвателни дейности, оказване на организационна и друг вид помощ и други.
Целта на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа е да осигури рамка за сътрудничество и координация между компетентните органи за предотвратяване и противодействие на трансграничната престъпност. Основните му задачи са подпомагане дейността по разследвания и предотвратяване на престъпления в държавите-членки, улесняване обмена на оперативна информация и запитвания за оперативна помощ, уведомяване и информиране на националните точки за контакт на държавите-членки относно заподозрени лица, извършители на престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във