Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов посрещна Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който пристигна на официално двудневно посещение в България.
Двамата присъстваха на церемонията по връчване на дипломи за висше образование на студентите от Бургаския свободен университет. Константинополският патриарх Вартоломей бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на висшето учебно заведение.
„Нашият ангажимент, който поехме при посещението си в Истанбул, за реставрация на българския метох вече е изпълнен”, каза премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че става дума за превеждането на средства, необходими за възобновяването на българския метох. Предстои да бъдат изпратени и материали за реконструкция на дограмата.
„Ние изпълняваме поетите ангажименти, показваме, че държавата цени православната църква”, каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с Вселенския Патриарх. На разговорите присъстваха още министър Божидар Димитров и кметът на Бургас Димитър Николов.
„Оценяваме чувствата и подкрепата към църквата и към българите, които живеят в Константинопол”, каза Вселенският патриарх. Той се съгласи с българския премиер Бойко Борисов, че сътрудничеството, разбирателството и добросъседските отношения между България, Гърция и Турция са основа за преодоляване на кризата и на всички проблеми в региона.
Надяваме се, че скоро и останалите държави на Балканите ще се присъединят към Европейския съюз, допълни Негово Светейшество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във