Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов отрече да е подписан договор с Шеврон

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече да е подписван договор с американската енергийна компания Шервон по време на днешния парламентарен контрол в отговор на запитване от лидера на Атака Волен Сидеров. Въпреки, че американската компанията е спечелила конкурса за проучване за шистов газ, това не означава, че тя е започнала проучвания за добив в България, заяви министър-председателят. Той припомни, че все още се договарят клаузи в договора, така че той да бъде икономически изгоден за страната ни.


Разбирам притесненията на българските граждани за тяхната сигурност, затова всяко бъдеще решение ще бъде съобразено с това, подчерта Борисов.


От своя страна лидерът на Атака обвини премиера, че бяга от отговор. На заседание на Министерски съвет от юли сте взели решение да се издаде разрешение за търсене и проучване на шистов газ от Шеврон, която е една изключително скандална компания, заяви Сидеров. Той посочи редица примери за съдебни дула срещу Шеврон в страни от Централна и Латинска Америка за милиарди долари. Според Сидеров американската фирма вече е започнала проучвания на територията на България. Прекратете проучванията на Шеврон, изгонете тази компания от България, ако сте взели рушвет, върнете им го и ги изгонете, призова още Сидеров.


Той настоя да бъде подписан мораториум срещу проучванията за шистов газ у нас. В отговор на това изказване премиерът предупреди да не се използват думи като рушвет. Борисов призова парламентът да вземе решение дали да позволят проучванията и добива на за шистов газ в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във