Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов откри високотехнологична линия за производство на мощни светодиоди в Годеч

Премиерът Бойко Борисов откри високотехнологична линия за производство на мощни светодиоди в Годеч.
Съоръжението, което се въвежда от фирмата „Окта Лайт България” АД, е първото по рода си в България и Европейския съюз.
Според министър – председателя производството, което започва от днес, ще има голям пазар, а с подобни стъпки – намаляване на енергоемкостта и на загубите на електроенергия, ще се реализира икономия на електричество, колкото е производството на един реактор на АЕЦ „Козлодуй”.
По думите на Борисов, ако осветлението на столицата бъде заменено с подобно енергоспестяващо, градът ще харчи с 10 – 15 млн. лв. по-малко от бюджета.
За новата високотехнологична линия дружеството е инвестирало над 5 млн. щатски долара. За конструирането и произодството на мощните светодиоди ще бъдат наети 26 високо квалифицирани специалисти, преминали специализиран курс на обучение. Още 70 души ще работят в производството на светодиодни осветители.
Като член на Европейския съюз, чрез внедряването и използването на високоефективните и енергоспестяващи светодиоди, страната ни се присъединява към прилагането на Регламент (ЕО) № 244/2009 на Комисията от 18 март 2009 г. за прилагане на Директива 2005/32/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на изискванията за екопроектиране на ненасочени лампи за бита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във