Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Не можем да си позволим да губим пари от ЕС, заради липса на политическа воля на предишните правителства

„Не можем да си позволим да губим пари от ЕС, особено по време на криза, заради това, че при предишните правителства е имало липса на политическа воля и на административен капацитет за работа по проектите.” Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на проведената днес в Министерски съвет работна среща с кметовете на 11-те общини от Югозападния регион на България, членове на сдружение „Струма”. Разговорът беше по инициатива на министъра на околната среда и водите Нона Караджова и във връзка с изграждането на депо за неопасни отпадъци за нуждите на общините в сдружението. На срещата присъстваха и областните управители на област Благоевград и област Кюстендил.
През 1999 – 2000 г. е направен един абсолютно неиздържан икономически проект за сметището в Кочериново, което, наред с всичко друго, е и незаконно. Това са средства от ЕС, които трябва да бъдат усвоени максимално бързо, защото срокът изтича”, подчерта премиерът Борисов пред кметовете. Министър Караджова упрекна градоначалниците, че вместо да работят за по-бързата реализация на проекта, те не могат да стигнат до консенсус за това къде ще депонират битовите си отпадъци и търсят алтернативи за решаването на проблема, тъй като участието им в депото в Кочериново изисква съфинансиране, непосилно за повечето общини.
„Решението е максимално бързо да се потърсят нови терени за изграждане на две отделни сметища, които да обслужват, съответно, общините в област Благоевград и населените места в района на Кюстендил и Дупница”, заяви кметът на Константин Паскалев. Предложението му беше одобрено от неговите колеги. Той поиска подкрепата на правителството за ускорена процедура по отчуждаването на терените, за да може да стартира изграждането на депата за отпадъци. Премиерът разпореди на министъра на околната среда и водите Нона Караджова и на нейния заместник Евдокия Манева през следващата седмица да бъде проведена още една среща с кметовете на региона, за да може да бъде взето окончателно решение по изграждането на двете депа. „Правителството ще дотира предпроектните проучвания”, информира участниците в срещата министър-председателят.
„Вече 12 години няма решение по казуса с изграждането на Регионалното депо в Кочериново. Предишните правителства показваха пълна незаинтересованост и отказваха да ни изслушат. Благодаря на премиера Борисов, че се съгласи на тази среща и подкрепи нашите предложения”, заяви кмета на Благоевград Костадин Паскалев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във