Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Минералните бани на Хисаря ще бъдат предадени за стопанисване на общината

„Още на следващото заседание на правителството ще бъде внесено и гласувано предложението на министър Нона Караджова минералните бани на гр. Хисаря да бъдат предадени за стопанисване и управление на общината.” Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на новата пречиствателна станция за отпадъчни води в града. В момента изворите се стопанисват и управляват от Министерство на здравеопазването. Промените в закона ще дадат възможност на местната управа да използва рационално ресурсите на водните находища, предизвиквайки инвестиционен интерес. По време на откриването на станцията премиерът пожела 100 % ръст на туризма на кмета община Хисар и положителен прираст на населението.
На тържествена церемония днес беше открита най-модерната у нас пречиствателна станция за отпадъчни води. На събитието присъстваха също министърът на околната среда и водите Нона Караджова и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Тържествен водосвет беше отслужен от пловдивския митрополит Николай.
Пречиствателната станция е проектирана и направена за третиране на отпадъчните води на Хисаря в съответствие с най-високите европейски изисквания. Изградената инфраструктура включва съоръжения, сгради и комуникации, предназначени да пречистват водата до степен, позволяваща вливането им в яз. „Синята река”. Общата стойност на обекта е 18.5 млн. лева, като основното финансиране е по Оперативна програма „Околна среда” – 14 млн. лв., 3.5 млн. лв. са от националния бюджет, а 1 млн. лв. – от общинския.
Изграждането на обекта започва в края на 2009 г. Изпълнител е консорциум между строителната компания „Главболгарстрой” и германския лидер в инженеринга на пречиствателни станции „Биогест”.
„Станцията има капацитет да пречиства вода за 20 хиляди човека, като в момента работи на 50%. Така тя може да поеме големия поток от туристи, които се надяваме да привлечем занапред. Всичко, което правим днес е за децата. След време те трябва да имат чиста вода, магистрали и безупречна инфраструктура”, заяви премиерът Бойко Борисов.
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова пожела на кмета и гражданите на Хисаря в най-скоро време да започне изграждането и на останалата част от канализацията в града, като в момента се подготвят окончателните проекти. „Щастлив съм да видя хора, които са успели да усетят средствата от еврофондовете, като дори могат да пипнат реализираното с тях”, подчерта министър Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във