Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов и Кристалина Георгиева обсъдиха събитията в Либия и Северна Африка

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с европейския комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева събитията в Либия и Северна Африка и възможните последици от военните действия в региона за Европа и България, съобщиха от правителствената информационна служба. Кристалина Георгиева изказа благодарност на премиера Борисов за бързата реакция на българското правителство и осигуряването на самолет за евакуиране на египетски граждани от либийско-тунизийската граница до страната им. Тя го информира, че хората, които напускат Либия, са не само работници, бягащи към домовете си в Египет и в Бангладеш, а вече има и либийци, които се страхуват за живота си, и преминават в Тунис и в Египет.
„При нужда правителството има готовност отново да изпрати български самолет за евакуиране на още нуждаещи се хора”, заяви министър-председателят.
Комисар Георгиева посочи, че от 850 млн. евро, с които Европейският съюз разполага тази година за хуманитарни помощи и за реакция при кризи, за ситуацията в Либия и в съседните страни засега са отделени 30 млн. евро, но има съгласие тези средства да бъдат увеличени. Пред премиера тя заяви, че държавите от ЕС са в готовност за изпращане в региона на кораби, самолети и директна хуманитарна помощ за справяне с кризата. „Засега няма бежанска вълна към Европа, но тази възможност не трябва да се изключва”, добави еврокомисарят.
Тема на разговора беше и покачването на цените на петрола, което води до нарастване на цените на храните. Бойко Борисов и Кристалина Георгиева се обединиха около мнението, че България има възможност и трябва да увеличи производството и износа на хранителни продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във