Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Грешката на Дянков бе, че ще ни поканят в Еврозоната и че не предвиди кризата в Гърция.

Грешката на финансовият министър Симеон Дянков бе, че ще ни поканят в Еврозоната и че не предвиди кризата в Гърция. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Пред депутатите премиерът призна още, че и при писането на новия бюджет Дянков е направил грешка. Ако можех да върна времето назад, щяхме да приемем бюджет с 2 млрд. лв. дефицит и така бившите управляващи трябваше да отговарят къде са тези пари, заяви премиерът.
Според социалистите обаче дефицитът за тази година е близо 2 млрд. лв. и е изцяло вина на кабинета на ГЕРБ. Дефицитът е знак, че новата власт не е компетентна да се справи с кризата. А причините за дефицита и намалението имат своите имена: Симеон Дянков, Ваньо Танов, МВР. както и премиерът, посочи депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.
През следващите седмици ще има акции срещу контрабандата, отвърна Бойко Борисов. Митническите служители трябва да съберат 500 млн. лева, за да имат заплати през годината, отбеляза още премиерът. Само за миналия месец агенция Митници е събрала с 28 процента приходи от ДДС спрямо април 2009 година. През първите четири месеца на тази година митическата ни администрация е събрала 798 млн. лева от внос, като се бележи увеличение със 7,6 на сто спрямо същия период за миналата година, отчете Борисов. Данните сочат още, че от началото на годината от акцизи са събрани 1.169 млн. лева, като на търговците са възстановени 260 млн. лева - с 60 на сто повече от същия период на 2009 година. В отговор на критиките на левицата, че правителството стимулира контрабандата, Борисов заяви още, че повишаването на акциза на цигарите е довело до намаляването на потреблението им и увеличаване на интереса към тютюна за пушене. За първите четири месеца на годината е платен акциз за 52.7 тона тютюн за пушене, като за миналата година това количество е било 1.1, каза премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във