Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Германия винаги е била и остава водещ политически и икономически партньор на страната ни

През изминалите години на трудни реформи, съпътстващи демократичния преход, Германия постоянно подкрепяше и подкрепя България по пътя към Европа, предоставяйки ни своя богат теоретичен опит и практическа помощ. Федералната република винаги е била и остава водещ политически и икономически партньор на страната ни, наш традиционен приятел в културния обмен и обществените процеси. Това заяви в приветственото си слово си по време на Българо-германския икономически форум министър-председателят на България Бойко Борисов. Той изказа благодарност към федералния канцлер Н.Пр.Ангела Меркел за доброто сътрудничество и подкрепата, която България има в нейно лице. Вашите препоръки винаги са били ценни за нас при подготовката на нашите политически, икономически, законодателни и административни инициативи и решения. Опитът на Германия като член на Евросъюза беше и продължава да бъде основен фактор в нашето европейско израстване. Федералната република неизменно е била и продължава да бъде най-надеждният, стабилен и добронамерен приятел и съюзник на страната ни, подчерта в приветствието си Борисов.
Намираме се в тежък период за европейската и световната икономики, но именно в този момент на изпитание България отчита стабилни политически и икономически показатели. Това ми дава увереност да вярвам, че германските компании ще направят правилната оценка и ще имат по-активно присъствие в българската икономика. Германия традиционно е водещ чуждестранен инвеститор и наш външнотърговски и туристически партньор. Доказателство за това е фактът, че въпреки глобалната финансово-икономическа криза износът на България за Германия през 2009 г. зае 11% от общия ни експорт, а вносът на германски продукти и стоки у нас съставлява 12% от общия импорт в страната ни. Навлизането на нови значими германски инвеститори в България ще допринесе за реализиране на по-успешни позиции на страната ни на европейските и световните пазари. С уникалния си бизнес климат, фискална стабилност и предвидимост България широко отваря вратите си за германския бизнес. От друга страна, присъединяването ни към Шенгенското пространство през 2011 година ще бъде най-сериозният сертификат за надеждност и важна зелена светлина за чуждестранните инвестиции, от които България тъй силно се нуждае, заяви още министър-председателят.
По време на публичната си лекция пред участниците във форума федералният канцлер на Германия Ангела Меркел благодари на българското правителство в лицето на премиера Бойко Борисов за изключителното гостоприемството и още веднъж потвърди наличието на дългогодишно приятелство и взаимовръзки между двете държави. Според Меркел предприетите от кабинета усилия за реформи са в правилната посока. Направени са много смели стъпки, особено по отношение на борбата с корупцията. Списъкът с реформи е дълъг, но мога да ви кажа, че здравната реформа и в Германия не е лесна за реализиране. Най-важното е икономическите връзки в една държава да бъдат надеждни, подчерта федералният канцлер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във