Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Европа е твърдо решена газовата криза от 2009 г. да не се повтаря

„Европа твърдо е решена повече да не допусне това, което се случи преди две години – да бъдем поставени в дискриминационни условия и да ни се спира подаването на газ”, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред българските журналисти в Брюксел. Днес тук се провежда редовно заседание на Европейския съвет, посветено на бъдещата енергийна стратегия на Общността.
По повод решенията за осигуряване на енергийните доставки премиерът посочи, че до 2014 г. всички държави-членки са длъжни да имат минимум два източника за газово и електроснабдяване. Той даде пример с интерконекторните връзки с Румъния и Гърция, по които България работи, и изрази надежда през следващите месеци да се направи първа копка и на връзката България-Турция, която е добавена в енергийния пакет за сигурност по настояване на Великобритания. „Трите страни са моторите на проекта „Набуко””, обясни министър-председателят.
На предиобедната сесия на Европейския съвет премиерът Борисов постави въпроса за оскъпяването на проекта. „Поисках на следващото заседание да ни бъде обяснено завишаването на цената на „Набуко” и то с няколко милиарда евро – дали е резултат от технически грешки, или на промяна на трасето, или гарантиране на новите източници на газ. Това е важно за нас, защото като акционери не ни е все едно дали трябва да вземем от ЕИБ заем от 1,2 млрд., 2 млрд. или 3 млрд. евро”, изтъкна Борисов. По думите му, именно затова е взето решение за участието в проектите и на частни капитали от Европа.
Другият въпрос, поставен от министър-председателя пред колегите му, е за определянето на транзитната такса, която ще даде визия за времето на изплащане на новата инфраструктура.
Премиерът се спря на още един акцент, от обсъжданите днес теми – енергийната ефективност. „Много важно е не само да произвеждаме енергия, а и да я пестим и тук е огромният залог на България”, подчерта той и даде пример, че 20% от произвежданата у нас електроенергия, се губи по електропреносната мрежа, сградите и предприятията. „Това е един реактор на АЕЦ „Козлодуй”, посочи Борисов.
По повод снощната среща на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с премиерите на шест държави, Бойко Борисов посочи, че са обсъдени основните проекти в газопреносната система, нефтопроводите, ядрената енергетика и ВЕИ. „Нашето мнение се чу добре, защото имаме и атомна електроцентрала, и подписан договор за строеж на втора, участваме в „Набуко” и „Южен поток” и сме една от държавите, поели ангажимент 20% от енергията й да е от ВЕИ – огромна армия от инвеститори се е насочила в тази посока в България”, каза още премиерът.
По думите му, срещата е била особено важна и заради личния ангажимент на председателя Барозу и на шестимата премиери с проблемите. Решено е на 8 февруари да се проведе среща на министри и заместник-министри на енергетиката от тези държави, за да се подготви работна програма по обсъдените проекти. „Тъй като президентът Барозу ще контролира процеса, всички ние сме убедени, че той ще има успех”, каза Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във