Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: ЕК ще се информира постоянно за разговорите ни по проекта „Южен поток”

Европейската комисия иска писмено да я информираме за хода на проекта „Южен поток”. Брюксел от близо следи събитията в Украйна, които касаят и нас относно доставките на природен газ, подчерта министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в международната среща на националните информационни агенции от Югоизточна Европа и Черноморския регион. Организатор на конференцията „Силни в информацията” е БТА на 31 октомври.
Пред ръководителите на електронни медии от 20 държави премиерът съобщи, че България ще е домакин на Регионален балкански форум, който да се противопостави на говора на омраза на Балканите. Според него форум с мотото „Не, на говора с омраза” трябва да се организира в много кратки срокове. Борисов посочи, че докато всички европейски държави от Балканския полуостров не се присъединят към Европейския съюз и НАТО няма да има спокойствие и просперитет в региона.
Министър-председателят обобщи пред участниците в срещата и резултатите от завършилите вчера заседания на Европейския съвет в Брюксел. „Лидерите в Европа са много скептични, че напролет ще излезем от кризата. Надяваме се, но нищо не ни кара да бъдем оптимисти.Така, че всички мерки, които правителствата вземат трябва да продължат”, заяви Борисов. Като друга основна тема за държавните и правителствените ръководители от ЕС премиерът отбеляза подготовката на срещата на високо равнище в Копенхаген през декември, на която ще обсъжда борбата с климатичните промени.
Нефтопроводът Бургас-Александруполис е една от темите, дискутирани от премиера Бойко Борисов с гръцкия му колега Георгиос Папандреу в белгийската столица. Двамата сме категорични, че няма по важно от екологията и по този проект говорим само, когато имаме не 100, а 1000% гаранции за опазване на околната среда, заяви Борисов. „Искрено поздравявам гръцкия народ с избирането на такъв лидер за министър-председател на страната”, заяви в заключение министър-председателят.
Във форума „Силни в информацията” участват ръководители на информационни агенции от България, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора, Словения, Русия, Украйна, Армения, Грузия, Азербайджан, Молдова, Кипър, Италия, Испания, Казахстан, както и гости наблюдатели от други европейски държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във