Банкеръ Weekly

Новини

Бойко Борисов: Даваме милиони за повишаване на енергийната ефективност

bdquo;Правителството осигурява стотици милиони левове за повишаване на енергийната ефективност на обекти в цялата страна. Тези пари ще гарантират допълнителни работни места и ще влязат в бизнеса, а това от своя страна ще стимулира и потреблението.rdquo; Това заяви министър ndash; председателят Бойко Борисов на официална церемония по подписването на споразумения за безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд bdquo;Козлодуйldquo; на стойност 47 млн. евро.


Средствата ще бъдат използвани за изпълнението на проекти за енергийна ефективност в 243 обществени сгради в страната, както и за подмяна на общинско улично осветление. С парите ще се извърши модернизация на отоплителни системи, саниране, подмяна на дограми, оптимизация на електрически инсталации. Мерките ще бъдат изпълнение в 99 детски градини, 63 учебни заведения, 16 административни, 10 спортни сгради и здания за културни дейности, 55 здравни заведения.


bdquo;Днес даваме възможност мечтани от общините пари да бъдат влети в техните бюджети, а на фона на световната финансова и икономическа криза, това е изключително голяма помощrdquo;, коментира още премиерът.


Той беше категоричен, че енергийната ефективност е приоритет на правителството и bdquo;именно чрез реализацията на подобни проекти страната ни може да спести енергия, което от своя страна ще намали нуждата от изграждане на нови мощности.


bdquo;Енергийната ефективност е тази, която може да облекчи с трийсет процента населението на година, ако съумеем да проведем това, което сега правим с държавните, общинските сгради и с уличното осветлениеrdquo;, каза още Борисов.


Според премиера средното намаление на консумираната енергия в сгради с реализирани мерки за енергийна ефективност ще бъде между четирийсет и шейсет процента.


bdquo;Ако успеем да намалим консумираната електроенергия средно с трийсет процента, това ще бъде равносилно на един ядрен реактор и половинаrdquo;, добави Борисов.


Правителственият ръководител заяви, че до края на мандата на кабинета се очаква усвояемостта на еврофондовете да достигне седемдесет ndash; осемдесет процента.


bdquo;В момента ние усвояваме двайсет и пет пъти повече евросредства, отколкото предишното правителство, като до края на годината усвояемостта ще се увеличи до четирийсет пъти, което е много над средното за Европейския съюз, зави още премиерът.


На церемонията присъстваха и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и директорът на дирекция bdquo;Ядрена безопасностrdquo; на Европейската банка за възстановяване и развитие Винс Новак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във