Банкеръ Weekly

Новини

Бойко Борисов: България е пример за добра финансова и бюджетна дисциплина

България е за пример как страна от бившия социалистически лагер може да спазва вече четвърта година добра финансова, бюджетна дисциплина. Това заяви премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов след Срещата на върха на ЕНП, която се проведе в Лимасол. bdquo;Знаете, че нашият бюджетен дефицит вече четвърта година сме под 2%, нисък външен дълг. Ако това се направи от всички държави, просто криза няма да има. Това са Маастрихските критерииrdquo;, каза още Борисов.


Бойко Борисов коментира и предстоящия референдум. bdquo;Това е един действително безмислен референдум, по простата причина, че Станишев ако е искал да подпише, е трябвало да го подпише отдавна и да се изгражда атомна електроцентрала в Белене. Вие виждате хората едвам събират пари да си платят заплатите и пенсиите в Европа. А точно сега един толкова тяснопартиен проект на практика, виждате, че само БСП го защитава. И то проект, който дори няма подписан договор. Те защитават нещо, на което дори те не му знаят цената. Овчаров говори за 4 милиарда евро. Станишев днес говори за 6 милиарда евро. Милиардите евро те ги смятат така, все едно са домати в bdquo;плод и зеленчукrdquo;. И повтарям ndash; от 2006 година до 2009 ако е искал, да е подписал, но той не е подписал. Така че сега на този референдум просто ще си изговорят лъжите, които са повтаряли толкова години. Ще мине и нищо. Тази централа е почната 86-та година. Сега сме 2013 година. Ако е била важна, да е била изградена. 86-та, е почната!rdquo;, заяви още Борисов.


По повод сравненията на Георги Първанов за Борисов и Де Гол и изказванията му, че ако отговорът на референдума е bdquo;даrdquo; Борисов трябва да си подаде оставката, премиерът коментира: bdquo;Откакто Станишев го смачка на конгреса, въобще не съм го чул. Сравнението му е нелошо, но това е несериозно. Аз много исках да построя Белене, но когато видяхме какъв гьол е, какъв бардак, какви милиарди са похарчени, какви заеми са взели... И сутринта, преди да тръгна, с Дянков се чудим как май месец трябва близо 200 милиона евро да върнем вече на Париба. 400 милиона лева от българските данъкоплатци трябва май месец да ги върнем. За Белене изтеглени. Похарчени за един гьол. Това са нагли хора, които в момента се упражняват с българите. Ако той е бил добър проект, той да го е подписал и да е построен. Защо не са го подписали? От къде 22 милиарда, струва Белене, ще се вземат? Кой ще задължи следващите поколения да плащат тази авантюра? Аз няма да съм. И чест му прави на Станишев, че и той не го е подписал. И Първанов си е траел, че не го подписва, защото е знаел, че не е редноrdquo;, заяви още Бойко Борисов.


Според него проблемът на БСП са комплексите, които ГЕРБ им създава. bdquo;Когато управляваше Тройната коалиция и ние създадохме ГЕРБ, още на втората година ГЕРБ отиде с 10% над другите партии и станахме първа политическа сила. Ние две години и половина бяхме първа политическа сила. И то с много проценти над управляващите. Но не бяхме в парламента. Сега вече четвърта година ГЕРБ управлява в най-тежката финансова и икономическа криза. Когато виждате, цели държави, включително и Кипър днес иска огромен заем, милиарди евро, България демонстрира най-голямата финансова дисциплина и строи повече, отколкото при излишъците на Станишев. И продължаваме да сме първа политическа сила. Представяте ли си какви са им комплексите? Други, ако не бяхме толкова добри, щяха да се сринат. Нямаше да ги има. Както стана в Испания. Както става в Италия. Дори и тукаrdquo;, подчерта лидерът на ГЕРБ Борисов.


Премиерът заяви още, че вярва в инстинкта на българите. bdquo;Българинът за първи път има възможност това, което се говори, да го види. Говорим за метро ndash; ето ви метро. Говорим за магистрала ndash; ето ви магистрала. Люлин, Тракия, Марица, Струма. Говорим за пречиствателни станции ndash; ето ги! Говорим за опери. Говорим за музеи. Заповядайте, ето ги, вижте ги. Говорим за Южна дъга. Говорим за нови градове със страхотни площади. Ето ги, показвам ги! Какво могат да им покажат другите?rdquo;, попита риторично Борисов.


По отношение на доходите на българските граждани, Борисов заяви, че когато икономиката и българите заработят така, както немците, тогава ще дойдат високите доходи. Високите доходи идват от конкурентна среда и яка работа. И тези държави са добре. Не случайно държавите на север като отидеш, виждаш колко здраво работят, коментира още Борисов.


Премиерът обясни още, че в момента текат предпроектните проучавания за новия реактор в АЕЦ Козлодуй. bdquo;Ние имаме пети и шести блок да ги удължим. Има да работят 15-20 години още. През това време ще си изградим седми реактор. Ние и сега произвеждаме повече електричество, отколкото ни е нужно. И заминава по мрежите. Защото ядрената енергия знаете, че не може да се балансира. Тя дава едно 24 часа в денонощието едно и също количество енергия. За това са ни важни водноелектрическите централи, които дават енергия в пиковите мощностиrdquo;, заяви още Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във