Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Балансираният бюджет е една от гаранциите за влизането ни в Еврозоната

Държавата ще има балансиран бюджет, защото това е една от гаранциите за влизането ни в Еврозоната, заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на Четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството. Темата тази година е: „Накъде след първите 100 дни: България в търсене на нов модел за растеж”. Организатори на форума са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и в. „Капитал”. Заедно с премиера в първата част на дискусията участваха вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева и председателят на КРИБ Иво Прокопиев.
Премиерът подчерта, че балансираният бюджет, присъединяването ни към Еврозоната е много силен сигнал както за инвеститорите, които страната ни иска да привлече, така и за намаляване на лихвите по кредитите. „Затова основните ни приоритети са финансова стабилност и сигурност”, каза Борисов. Той припомни, че в началото на управлението си недостигът в бюджета е бил 564 млн. лв. През октомври за първи път през годината е постигнат баланс и сме с 8 млн. лв. над нулата, заяви министър-председателят Бойко Борисов.
Пред представителите на бизнеса премиерът съобщи, че е сформирал съвет, в който участват Кристалина Георгиева, Любо Христов и Илиян Михов. Неговата основна задача е консултации в сферата на финансите.
Като успех за кабинета през първите 100 дни управление премиерът посочи отблокирането на средства по европейските фондове, осигуряването на финансиране за строителството на софийското метро, естакадите и депата за битови отпадъци. В момента се подготвят тръжните процедури за автомагистрала „Тракия” и през февруари трябва да започне изграждането на отсечка от автомагистралата. Ако продължим с това темпо ще има много работа за строителните компании, каза премиерът.
Премиерът Борисов запозна участниците в срещата и с хода на големите енергийни проекти. Хубаво е да имаме атомна електроцентрала в Белене, но досега не е имало финансови разчети. Всеки от вас обаче като бизнесмен знае, че когато отиде да купува нещо задава няколко конкретни въпроса – колко ще струва, за колко време инвестицията ще се изплати, каква е цената на произведеното и на кой пазар ще се продава. Досега на нито един от тези въпроси предишното правителството не е дало отговор, каза Бойко Борисов. Министър-председателят подчерта, че е сходно и състоянието на проекта Бургас-Александруполис. Опазването на околната среда трябва да е на 1000% гарантирана и това съм го подчертал и на срещата си с руския премиер Путин, и с гръцкия Папандреу, каза министър-председателят.
В годишната среща на бизнеса с правителството участват вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и на околната среда и водите Нона Караджова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във