Банкеръ Daily

Новини

Бойко Борисов: Атомстройекспорт ни изненада вероломно

Атомстройексорт абсолютно вероломно ни изненадаха с този иск от 1 млрд. евро. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че по поректа АЕЦ bdquo;Беленеrdquo; страната ни продължава да води преговори. Те прекрасно знаят, че седми реактор, този руски реактор, който е за Белене, ще бъде направен там. Мисля, че допуснаха грешка. Защо сгрешиха? Защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централаrdquo;, категоричен бе Борисов.


Според него при 80% изградена атомна централа и последващо обявяване на търг няма как да се яви друг кандидат освен онзи, който вече е изградил тези 80 процента. Прави се огромна далавера да зачеркнат тези 80% и да кажат, че ще правят нови реактори. Затова трябват конкурси. Това е енергийната независимост. Да има конкурс да дойдат всички, които произвеждат реактори, да кандидатстват, каза още премиерът. Той уточни, че от 80 процента готова централа, първо е договорено Атомстройекспорт за 200 милиона евро да откупи полуготовата АЕЦ. Впоследствие, обаче руската компания решила, че всичко ще бъде за сметка на българската държава. Естествено, българският народ е богат, той може да подпомага всички народи по света. Изведнъж ми искат 1 млрд. евро, каза още Борисов.


Той изрази надежда, че президентът на Русия Владимир Путин не е информиран за иска на Атомстройекспорт срещу България. Защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България когато трябва да подпишем за Южен поток, каза още премиерът Бойко Борисов

Facebook logo
Бъдете с нас и във