Банкеръ Daily

Новини

Бобева намекна, че част от плажовете няма да се дават на концесия

Очаква се в началото на следващата година да бъде гласувана новата дългосрочна стратегията за развитие на туризма, обяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът Даниеал Бобева. Тя обхваща периода до 2030 година, като за изготвянето й преди месеци съобщи зам.-министърът по туризма Бранимир Ботев.


В туризма има редица нерешени проблеми, свързани с приватизацията, уточни Бобева и даде пример със Слънчев бряг и концесиите в зимните ни курорти. За да реши въпроса, кабинетът предвижда някои от плажовете да не бъдат давани на концесия и да бъдат със свободен достъп. Вицепремиерът обаче не пожела да влезе в конкретика кои плажове визира. Тя съобщи още, че през следващата година в бюджета за туризма са предвидени общо 21.4 млн. лева. От тях 14 млн. лв. ще отидат за туристическа реклама.


Бобева отговори и на друг въпрос, свързан с проявения от френски инвеститор интерес към изграждането на нов ски комплекс в Рила. От думите й стана ясно, че междуведомствената работна група, която трябва да реши дали проектът Дестинация Рила да започне, вече се е събирала на два пъти. Все още обаче няма краен срок, в който тя трябва да се произнесе. Как ще се отрази изграждането на ски комплекса в Рила пък можело да се каже едва, след като Министерството на околната среда и водите изготви Оценка на въздействие върху околната среда. Вицепремиерът добави още, че инвеститорите смятат да кандидатстват за сертифициране пред Българската агенция за инвестиции.


Припомняме, че новината за ски зоната дойде от самата Бобева. Тогава стана ясно, че потенциалните инвеститори са няколко големи компании и организации, между които Европейската планинска асоциация, френския планински клъстър, Френско-българската търговска камара, bdquo;Далкияldquo;, Шнайдер и няколко други.


Инвестицията е на стойност 550 млн. евро в рамките на шест години. Идеята е новият курорт да се простира на 8 хил. хектара, които попадат в териториите на общините Самоков и Сапарева баня. Идеята на инвеститорите е да се изгради 20 хил. леглова база, да се обособят пътеки за планинско колоездене, както и условия за целогодишен планински туризъм. Предвижда се още зоната да е забранена за автомобили, така че максимално да се щади околната среда.


Природозащитници пък предупреди, че новият ски курорт в Рила ще бъде изграден в границите на националния парк, която територия попада в Натура 2000 и където строителството е забранено и нарушава редица закони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във