Банкеръ Daily

Новини

БНБ пуска юбилейна монета за световното първенство по футбол

Сребърна възпоменателна монета, посветена на Световното първенство по футбол, което ще се проведе през 2006 г. в Германия, пуска в обращение от 3 септември БНБ. Юбилейната монета е част от серията, посветена на спорта, съобщи главният касиер на Централната банка Румян Чобанов. Тя е с номинална стойност 5 лева, качеството е мат-гланц, с назъбен гурт, тежи 28.28 грама и пробата е 925/1000. Тиражът е 50 000 броя. Възпоменателните монети могат да се купят от касите на БНБ в София, Пловдив, Плевен и Варна за 32 лв., а когато се вземат над 20 броя монети, се ползва търговска отстъпка в размер на 25%, или в случая монетата ще се продава за 24 лв.
Юбилейната монета е отсечена в Монетния двор, художественият проект е на Елена Тодорова и Иван Тодоров.
От лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка и цифрата 5, думата ЛЕВА и годината на емисия 2003. На обратната страна на фона на футболна топка са изобразени световната купа по футбол, логото на футболното първенство и е изписано: Световно първенство по футбол '2006 и 2006 FIFA WORLD CUP GERMANY.
От 1 декември БНБ ще пусне възпоменателна златна монета в тираж 20 000 Благославяща Богородица с номинал 20 лева. Пробата на златото е 999/1000. На лицевата страна е изобразена емблемата на БНБ, а на обратната - Благославяща Богородица с медальон с Исус Христов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във