Банкеръ Daily

Новини

БНБ: Няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни

Категорично заявяваме, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни, се посочва в изявление на БНБ, изпратено до БТА.
Съобщението на БНБ е по повод на изявление пред БНТ на посланика на САЩ Джеймс Уорлик. От банката определят изявлението като странно и изразяващо съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар, като по този начин пряко накърнява безупречната репутация на БНБ като
надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло.
Напомняме, че значителните акционери на всяка банка се оповестяват от БНБ на всеки три месеца, а в конкретния случай става дума и за публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, допълват от БНБ.
БНБ стриктно следи състоянието на собствеността в банковата система и пряко носи отговорност за действията и за публикациите си, заявяват от банката и допълват, че очакват същото зряло и отговорно поведение и от всеки високопоставен публичен фактор.
За информация на посланик Уорлик, БНБ има споразумение със Службата за валутен контрол (Office of the Comptroller of the currency) на САЩ от 2001 г., откъдето той би могъл да получи отговор на всички въпроси в тази посока, при спазване на изискванията за конфиденциалност, посочват от БНБ.
БНБ отново призовава към отговорно публично говорене, особено в условията на продължаваща световна икономическа криза. Обратното би могло да предизвика непредвидими последици за икономиката на страната ни, се казва в съобщението.
По повод на широко коментираната тема за финансите на държавните фирми и обслужващите ги банки БНБ се въздържаше от коментар до този момент, тъй като това е изцяло в правата и отговорностите на техните фирмени ръководства, се отбелязва в изявлението на банката. Съответно техните собственици в лицето на отделните министерства следва да са разписали ясни и прозрачни правила за избор на обслужващи банки, допълват от БНБ.
БНБ обаче винаги е реагирала и ще реагира при всеки случай, в който представителна политическа или публична фигура поставя под съмнение добрата репутация и прозрачността на капиталите на българската банкова система, заявяват от банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във