Банкеръ Daily

Новини

БЛС СРЕЩУ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВО ОСИГУРЯВАНЕ

Д-р Андрей Кехайов, председател на УС на БЛС, се обърна към Сергей Станишев, министър-председател на България, с отворено писмо по повод внесения от група народни представители от КБ законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравоното осигуряване, съобщиха от БЛС. С нормативния акт се подменят основни демократични принципи на здравноосигурителния модел в България.
В писмото се изразява тревогата и твърдото несъгласие на членовете на най голямата съсловна организация в България с внесения от Тодор Кумчев и група народни представители законопроект. От БЛС твърдят, че с него се подменят основни принципи на здравноосигурителния модел в България.
С направените предложения за ЗИД на ЗЗО на практика се ликвидира възприетата система на рамково договаряне и се отменя изградената след 1998 г. система на здравно осигуряване в РБългария, като се оправомощава изпълнителната власт и НЗОК да определят едностранно всички съществени елементи от съдържанието на НРД. Последното е въвеждане на пряко административно регулиране на системата на здравното осигуряване, като съсловните организации и изпълнителите са длъжни да изпълняват решенията на администрацията, без да имат право да отстояват позицията си, се казва в откритото писмо.
От БЛС категорично се противопоставят на законопроекта и предупреждават, че в случай, че посоченото изменение бъде прието в предложения вид и без дискусия, реакцията на всички лекари - членове на БЛС, ще бъде крайно отрицателна. БЛС ще информира всички заитересовани институции на ЕС, Световната медицинска асоциация и други международни организации за провежданата реформа в пазара на здравноосигурителни услуги.
БЛС е надпартийна организация и освен защита на интересите на съсловието и обществото, няма никакви политически ангажименти, се уточнява в края на отвореното писмо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във